Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pětičlenná rodina má na jídlo měsíčně 2100 Kč

Zdeňka Plavnická (54) z Dívčího Hradu na Osoblažsku zažívá opravdovou chudobu. Sama mnohdy nejí, aby ušetřila jídlo pro dcery a vnoučata. (Na fotografii zleva: Zdeňka Plavnická, vnuk Adámek, dcera Lucie, vnučka Vanesska, dcera Adriana).
Zdeňka Plavnická (54) z Dívčího Hradu na Osoblažsku zažívá opravdovou chudobu. Sama mnohdy nejí, aby ušetřila jídlo pro dcery a vnoučata. (Na fotografii zleva: Zdeňka Plavnická, vnuk Adámek, dcera Lucie, vnučka Vanesska, dcera Adriana).  (Autor: Foto Blesk - Jiří Krušina)
Autor: kru - 
31. ledna 2014
19:10

Špatně dopadla Zdeňka Plavnická (54) z Dívčího Hradu. Ve svém bytě 2+kk žije s dvěma dcerami a dvěma vnuky. Peníze, které dá měsíčně dohromady, jim nestačí. Aby nasytila potomky, sama občas hladoví.

Paní Zdeňka žije na Osoblažsku. „Práce tu není. Pár let se starám o vnuka Adámka (3). Sama mám mateřskou, neboť jedna dcera zlumpačila a nechtěla jsem, aby malý skončil někde v domově,“ posteskla si žena.

Bez dluhů

Rodina má na měsíc 8600 korun ze dvou mateřských. Jen za byt a elektřinu, kterou i topí, dají měsíčně téměř 5500 korun. Na dojíždění dcery Lucky do školy pak měsíčně padne 700 korun. „V penězích se nevyznám. Vím, že nemám žádné dluhy. Ale je mi trapné si říkat o nějaké dávky. Ani nevím, na co mám nárok a kde se o dávky žádá,“ prozradila Blesku zoufalá žena.

Unavená životem

Životem unavená Zdeňka neví, jak dlouho ještě vydrží. „Jde hlavně o dcery a vnuky. Ti musí mít vše. Já už jsem si zvykla, že občas vůbec nejím. Sem tam si na jídlo půjčím od svojí maminky. Ale stydím se za to. Jenže děti musí mít co jíst,“ dodala Zdeňka.

Měsíční příjem pro 5 lidí: 8600 korun

- výdaje za byt a energie: 5500 korun

- za jízdenku pro dceru Lucii: 700 korun

- za dojíždění pro ostatní: 300 korun

Na jídlo a další potřeby rodině zůstává 2100 korun, což je 14 korun na osobu a den.

Aneta.. ( 9. ledna 2016 16:28 )

Všichni tady máte svým způsobem pravdu. Já se nepouštím do souzení mladých maminek, protože nikdy nevíte, jaké klacky Vám život hodí pod nohy. Je ale pravda že každý má jistou zodpovědnost za své činy a každý by si měl tatínky svých dětí trochu důkladněji vybírat.. Nicméně - nesoudím, protože jak jsem napsala, život nám někdy nasází takové průsery, že můžeme dopadnout jakkoli. Spíše bych to řešila z jiného pohledu - Je mezi námi spousta takových kteří "vyžírají" stát, tak proč lidé, kteří jsou opravdu v tíživé situaci si o pomoc nezažádají? Stát je ochoten se o takové lidi postarat. Odvádíme nemalé peníze na to, abychom se s takovými "tíživými" situacemi nějak vypořádali, pokud se nám povede se do nich dostat. Příspěvky na děti - podle fotografie soudím, že je možné žádat o tři (tzn.1.700,-), dále příspěvek na bydlení. Co vyživovací povinnost otců k dětem? a jiné.. Určitě by tato rodina žila důstojněji. Sociálních pracovníků všude plná p... a dávky mají i Ti, kteří je nepotřebují.. Někde je tady problém.

slobodnycech ( 8. února 2014 19:24 )

Aha,bydlíš v Perlovce viď.

_banderas ( 6. února 2014 16:26 )

Napadlo mě, jestli by bylo možné, vzít si ta vnoučata do pěstounské péče. pokud by to šlo, pak, by na tom byla velmi dobře finančně.

armenia ( 5. února 2014 13:26 )

No moje bába v 80ti vypadá lépe jak tato 54letá občanka a podle mého soudu je to notorička od pohledu,ta vyhulí krabku denně i s dcérkama,ty zdřejmě rodí děcka jak na běžícím páse,ale kdyby byli trošku chytré určitě by se chránili před početím(to znamená nemrdat od 13let,když o tom nic nevim)to že tatínci utekli mě nepřekvapuje,nemaj *** se smažkama a baba se do problémů dostala sama,tak at klidně nežere,jenom chudáci ty vnoučata,ty nemůžou za to,že žijou jako socky a bohužel tak budou celej život,protože od takových lidí nehrozí ani žádná výchova....

sevgili ( 4. února 2014 20:15 )

A dokonce tam mají nyní nové hřiště a nikdo tam neplatí nájem. Hurá do Chánova.

Zobrazit celou diskusi