Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vodka zabiják: Je jedním z hlavních příčin úmrtí Rusů!

Rusy stále zabíjí nadměrné pití vodky.
Rusy stále zabíjí nadměrné pití vodky.  (Autor: profimedia.cz - ilustrace)
Autor: ČTK - 
31. ledna 2014
07:31

Nadměrné pití vodky zůstává v Rusku navzdory novým zákonům proti alkoholismu jednou z hlavních příčin extrémně vysoké úmrtnosti zejména mladých mužů. Rozsáhlá mezinárodní vědecká studie potvrdila, že v současnosti umírá okolo 25 procent Rusů ve věku 55 let, zatímco například v Británii je to jen sedm procent.

Pro svůj výzkum vědci zkoumali alkoholické návyky 151.000 Rusů a jeho výsledky zveřejnili v aktuálním vydání odborného magazínu The Lancet.

Za deset let z této zkoumané skupiny zemřelo zhruba 8000 lidí. U kuřáků ve věku 35 až 54 let, kteří pijí více než jeden a půl litru vodky týdně, je podle propočtů badatelů riziko úmrtí 35 procent. U méně silných pijáků je toto riziko výrazně nižší, zjistili vědci.

Souvislost mezi vysokou úmrtností v Rusku a alkoholem je již dlouho vědecky prokázána. Více než polovina smrtelných případů u Rusů ve věku mezi 15 a 54 lety připadá na nadměrné pití, konstatovali odborníci v pět let staré studii. Úmrtnost v této věkové skupině tak byla u mužů pětkrát vyšší než v západní Evropě a u žen třikrát vyšší. Vědci tehdy vycházeli z údajů poskytnutých příbuznými lidí, kteří zemřeli po konzumaci vodky.

Poslední výzkum ukázal, že ruští pijáci vodky umírají především na otravu alkoholem, při nehodách a v důsledku násilí nebo sebevražd, ale také na nemoci, jako jsou rakovina jater nebo plicní potíže.

Problémy s alkoholem mají hlavně muži

„Samozřejmě existují také problematické pijačky, ale ten problém se týká hlavně mužů,“ poznamenal německý expert Jürgen Rehm z kanadského Centra pro závislosti a duševní zdraví se sídlem v Torontu. Průměrná střední délka života u ruských mužů je podle něj v současnosti pouze 64 let. Jejich naděje na dožití vysokého věku tak patří celosvětově k nejnižším.

zabibol ( 31. ledna 2014 09:36 )

Rusko nikdy žádná velmoc nebyla a již také nebude. Jedině v chlastu. Už nebudou mít lidi na svoje imperialistické choutky a zachvácení celé planety Rusy nehrozí. Denně 200 nových případů AIDS a k tomu chlast. Muslimové je válcují ve všem, hlavně v porodnosti. A ti nepijí.

Zobrazit celou diskusi