Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Porušili Singer a spol. zákon? Hrozí jim doživotí, tvrdí právník

Autor: Vladimír Barák - 
29. ledna 2014
05:00

Oslabení koruny Českou národní bankou je zločin a jejímu guvernérovi Miroslavu Singerovi hrozí vysoký trest… Takové je mínění právníka Josefa Hörla.

BLESK: Proč jste podal trestní oznámení na členy bankovní rady ČNB?

Oznámení podalo naše občanské sdružení Právníci radící občanům, protože členové rady porušili zákony. Česká národní banka má za úkol držet ochrannou ruku nad financemi nás všech. A intervencí nás neochránila, ale naopak poškodila.

BLESK: Jak to nyní s trestním oznámením na ČNB vypadá? Zabývá se jím vůbec někdo?

Podle našich informací v koši rozhodně neskončilo. Na stůl ho dostala pražská vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová. Údajně jej řeší i protikorupční útvar policie.

BLESK: Čím podle vás ČNB porušila zákon?

Podle zákona a judikátu Ústavního soudu musí centrální banka tak zásadní zásah, jako je intervence, projednat vláda. Ale to se v tomto případě nestalo. Pouze premiér Jiří Rusnok na nějaké konferenci řekl, že sám za sebe intervenci schvaluje. Očividně se už sám na křeslo centrálního bankéře, které mu slíbil prezident, moc těší.

BLESK: Je tedy za současné zdražování zodpovědný i premiér Rusnok?

Podle nás jednoznačně ano a i proto jsme následně podali trestní oznámení i na něj. Stejně jako bankéři, i pan premiér podle nás zneužil pravomoc úřední osoby. Došlo k ožebračení lidí, a to viníkům nesmí projít.

BLESK: Pokud se svým podáním uspějete, co hrozí lidem, proti kterým míří?

Tam záleží na tom, nakolik se s naší argumentací ztotožní i soud. Podle nás jde o organizovaný zločin, a za ten hrozí i výjimečný trest, tedy doživotí.

BLESK: Píší vám kvůli vašim aktivitám občané?

Již dříve nám psala spousta lidí. Od chvíle, kdy na nepravosti centrální banky upozorňuje i Blesk, je to ještě výraznější. Denně nám chodí desítky e-mailů a lidé jsou zoufalí a bojí se budoucnosti. Vidí, jak se vše zdražuje, a počítají každou korunu.

BLESK: Co občany, kteří vám píší, trápí nejvíce?

Zejména znehodnocení úspor. Pan Singer vašemu listu veřejně sdělil, že chudým se úspory neznehodnotí, protože žádné nemají. Což je drzost. Jsem důchodce, žádný boháč, a přesto mám něco málo naspořené, například na vlastní pohřeb. To je prostě stará škola. Ale takto čekám ještě jednu intervenci, a třeba o všechno přijdu.

BLESK: Měl jste už možnost mluvit s guvernérem Singerem?

Českou televizí mi bylo nabídnuto vystoupení v pořadu ČT Máte slovo, kam měl přijít obhajovat intervenci. Avšak, když se doslechl, že jsem pozván, údajně svou účast odřekl. Z ČNB nepřišel nikdo.

BLESK: Jaký je váš názor na pana guvernéra?

Nesoudím nikoho dříve, než jej poznám, takže až dosud jsem si nechával tento názor pro sebe. Ale moje dosavadní zkušenost ukázala, že je to srab. Je to člověk, který dokonale reprezentuje partičku, které za svou funkci vděčí. A tu tvoří například Václav Klaus, nebo Miroslav Kalousek.

BLESK: Na závěr se vraťme k podanému trestnímu oznámení. Je možné, že nebude mít žádný efekt a ti, co stojí za měnovou intervencí, zůstanou nepotrestáni?

To samozřejmě možné je. Pak ale můžeme pochybovat nad spravedlností policie a justice. Následně si musíme položit jinou otázku: co tedy vlastně mohou občané dělat?

Kdo je Josef Hörl?

Aktivista a právník v důchodu je zakládajícím členem občanského sdružení Pravníci radí občanům. Je známý z mnoha protivládních demonstrací a řady veřejných výstupů. V minulosti například nechtěl poslance ústavně-právního výboru, kteří podpořili církevní restituce, pustit z jednací místnosti. Zasahovat musela ochranka.

Vyjádření České národní banky

BLESK: Podle některých bylo rozhodnutí bankovní rady ČNB o používání devizového kurzu jako dalšího nástroje uvolňování měnových podmínek prý nezákonné a bez projednání s vládou. Můžete na to reagovat?

Používání devizového kurzu jako dalšího nástroje uvolňování měnových podmínek je legitimním měnověpolitickým nástrojem České národní banky, stejně jako mnoha zahraničních centrálních bank. Je v souladu s hlavním cílem ČNB, kterým je péče o cenovou stabilitu, a v žádném případě nepředstavuje porušení českého právního řádu natož Ústavy.

Devizové intervence představují měnověpolitické opatření ve stávajícím kurzovém režimu, tj. režimu řízeného plování kurzu v rámci cílování inflace. Tento režim je v ČR od roku 1997. Nejde tedy o nahrazení režimu plovoucího kurzu jiným. Projednání s vládou tudíž není zapotřebí. Naopak by mohlo být chápáno jako porušení nezávislosti centrální banky při provádění měnové politiky.

alenam ( 30. ledna 2014 18:43 )

Ne každý je jako ty, ty zhroucená fetko, tak nesuď lidi podle sebe

alenam ( 30. ledna 2014 18:41 )

Podle toho co jsem si našla na netu si taky myslím, že to nemá žádnou skutečnou oporu v zákonech, že je celá ta žaloba nesmysl.

alenam ( 30. ledna 2014 18:39 )

vypadá to tak

alenam ( 30. ledna 2014 18:39 )

Jdi se léčit než bude pozdě. Vyvádíš tu jak zfetovaná trapka na pokraji zhroucení

alenam ( 30. ledna 2014 18:37 )

Jsi blázen od narození nebo jenom ožralej jak prase?

Zobrazit celou diskusi