Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Odhalení sponzoři Romanova PORGu: Miliony pro školu za zakázky od ČEZ?

Konec Václava Klause mladšího přitáhl pozornost ke škole PORG. A jejímu hlavnímu sponzorovi a faktickému vládci Martinu Romanovi, bývalému šéfovi ČEZu
Konec Václava Klause mladšího přitáhl pozornost ke škole PORG. A jejímu hlavnímu sponzorovi a faktickému vládci Martinu Romanovi, bývalému šéfovi ČEZu  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, Petr Novotný)
Autor: simao - 
27. ledna 2014
18:00

Spor na PORG mezi ředitelem Václavem Klausem mladším a mecenášem Martinem Romanem zaujal veřejnost, prestižní škola se ocitla pod drobnohledem. Zajímavá je přitom i situace kolem jejích sponzorů. Zjišťuje se, že nejen bývalý šéf ČEZ Roman nasypal do školy milion. Ale také společnosti, které právě s ČEZ obchodovaly. 

PORG (První reálné obnovené gymnázium) vznikl již v roce 1990 v Praze-Libni. Martin Roman se pod tuhle již zaběhlou značku přidal v roce 2007. Přemýšlel o zřízení vlastní školy, po schůzce s Václavem Klausem mladším se však rozhodl investovat do PORGu. A vznikla i další pobočka - Nový PORG v Praze-Krči a PORG v Ostravě. Z jedné prestižní školy se stala rovnou síť škol. S došlo k obřímu rozmachu hospodaření již proslavené a zavedené značky.

Sám mecenáš Roman měl PORGu darovat 100 milionů, nakonec to ale celé bylo trochu jinak. Přímo do školy napumpoval finanční injekci 28 milionů, zbytek si ponechal v Nadaci Martina a Lenky Romanových, která pro PORG financuje například stipendia. Ne všichni však s Romanovým příchodem souhlasili. "Já vstup Martina Romana jako majitele PORG od začátku odmítala, hlasovala jsem proti. Dodnes mě nepřesvědčili, že to bylo nutné," uvedla MF Dnes přitom bývalá zaměstnankyně školy, pedagožka Alena Švejnohová.

Roman přitáhl sponzory a jejich miliony

Martin Roman je přitom bývalým šéfem státního kolosu ČEZ. Pro školu dokázal sehnat i další sponzory a zisky PORGu výrazně vzrostly. Ze sponzorských darů prý činí podle MfD 140 milionů od začátku Romanova působení. Ze slavného gymnázia se stal nesmírně bohatý řetězec. Může si dovolit dobré učitele, nejlepší žáky, pravidelně se umisťuje na špičkách hodnocení škol.

Peníze dávají moc. Kde však Martin Roman sponzory sehnal? 40 milionů darovala škole rusko-česká firma Škoda JS, která se mohla těšit ze zakázek od ČEZu. "Nevidím opravdu žádnou souvislost mezi podporou školy a jakýmikoli zakázkami," brání se však Roman. Dalším odhaleným sponzorem je pak Telefónica, která má podle MF Dnes poslat škole celkem 30 milionů. A to na základě kontraktu, který běží již pět let. Během nich měla údajně vyplatit společnost, která je pro ČEZ poskytovatelem telekomunikačních služeb, Romanově škole zhruba 2,5 milionu ročně.

Situace v PORG se uklidnila

Romanovi se přitom po odchodu Václava Klause mladšího z pozice ředitele PORG podařilo uklidnit situaci. Po Klausově divokém konci totiž ohlásil rezignaci i ředitel Nového PORGu Martin Metelka. A řada lidí se začala obávat, kam PORG spěje. Roman se však osobně s Metelkou sešel a dohodli se prý na novém složení správní rady (které Roman předsedá) a nezávislosti kantorů na vedení školy. "Vážení rodiče a studenti, s potěšením Vám oznamuji, že se nám s panem Martinem Romanem podařilo nalézt dohodu na dalším pedagogickém směřování Nového PORGu," oznámil Metelka v otevřeném dopise. V PORGu tak zůstává. Ještě minulé pondělí přitom tvrdil, že se "řízení se přesouvá z ředitelny směrem k Martinovi Romanovi".

aaobcanka ( 12. června 2015 22:58 )

Pravičáci nenažraní, mafiáni pražští a tzv. náplavy už mají nikoliv milióny, ale miliardy. Zavřít je všechny do jednoho a zkonfiskovat jim majetek ! Skutečnost v českém Absurdistáně. Ten, kdo je slušný a poctivý, musí čekat soudní proces. Ten, kdo bude krást, lhát, podvádět, vyhrožovat, tomu se bude muset každý soud omluvit a stát mu z našich daní vyplatí "odškodnění" v miliónech. Jako 3 ODSákům : Šnajdrovi, Fuksovi, nyní asi i Páleníkovi, Kovandovi, Pohůnkovi, Nečasovi s Nagyovou. Toto je nový Občanský zákoník (OZ) - ale nepsaný. OZ našich zřejmě zkorumpovaných některých : soudců (jako asi Helena Králová z OS Praha 1 u kauzy Nagygate), poldů (jako možná ministři vnitra Tomáš Sokol - nyní advokát, Ruml, Gross, Langer, Pecina) , st. zástupců (jako asi Grygárek a Rampula).

liborzila ( 28. ledna 2014 00:41 )

už to je tady -- strach -- někdo toho moc ví a nebude dlouho trvat co to pustí pak bude někomu horko nebo zima to příjde na okolnosti zeptejte se pana Kalouska jak se to dělá s nepohodlným svědkem .............

liborzila ( 28. ledna 2014 00:35 )

dyskrymynaclja ( 27. ledna 2014 23:36 )

proprděla řidli za balík peněz.Horník stejné prachy jako ta čarodejnice nevydělá za 3 životy

petrusaa ( 27. ledna 2014 21:34 )

Teta Livie seděla v dozorčí radě ČEZU,v České Spořitelně,v Jance v Milevsku a bůhví kde ještě,nyní je v předtavenstvu ČEZU ještě druhý synek Klause,jako ferdové brabenci,práce všeho druhu

Zobrazit celou diskusi