Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Silný mráz udeřil: Na Jizerce bylo v noci -24,6 stupně!

Silný mráz udeřil. Rekord má padnout v pátek!
Silný mráz udeřil. Rekord má padnout v pátek!  (Autor: archiv Blesku)
Autor: INT, piffk - 
26. ledna 2014
09:38

Silný mráz zasáhl Česko! Teploty v noci přesahovaly 24 stupnů Celsia. Největší zimu ohlásili meteorologové na severu a severovýchodě republiky.

Na Jizerce bylo až -24,6 stupně Celsia, zatímco na Lysé hoře naměřil Český hydrometeorologický ústav minus 20,3 stupně.

"Na celé řadě stanic byl mráz přes patnáct stupňů Celsia," uvedl pro iDnes Pavel Borovička z Českého hydrometeorologického ústavu. Podle údajů bylo okolo sedmé hodiny minus 19,8 stupňů Celsia, v Liberci bylo minus 18,9 a ve Vrchlabí minus 17,7 stupně Celsia.

"Naopak nejmírnější mráz byl na jihozápadě, minus 5,2 měly Domažlice," uvedl Pavel Borovička. Mráz zkomplikoval dopravu železničářům. Podezření na lom koleje omezil provoz u Hradce Králové a kvůli dalšímu lomu jezdí vlaky mezi Nymburkem a Poděbrady jen po jedné koleji.

Meteorologové před silným mrazem varovali. "Důvodem silného ochlazení je studený vzduch od východu až severovýchodu, který k nám bude proudit kolem tlakové výše se středem nad Pobaltím," uvedl Štefan Handžák z Českého hydrometeorologického ústavu. Velké mrazy zasáhnou celou republiku s výjimkou Plzeňského, Karlovarského kraje a Prahy do dnešní desáté hodiny. 

Přes den předpovídá Český hydrometeorologický ústav v jihozápadní polovině území zataženo, místy sněžení, zpočátku četnější. V severovýchodní polovině území polojasno až skoro jasno,na severovýchodě Moravy a ve Slezsku zpočátku oblačno a místy sněžení.

Nejvyšší teploty vystoupí na -9 až -5 °C, na jihozápadě Čech kolem -2 °C, na severu a severovýchodě území -11 až -9 °C. Na horách v tisíci metrech nad mořem budou nejvyšší teploty kolem -11 °C, na Šumavě a v Krušných horách ale až kolem -4 °C.

 

zdrclamrdka ( 26. ledna 2014 10:57 )

mrdka

Zobrazit celou diskusi