Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na Ukrajině vzplály barikády. Protesty si vyžádaly další oběť!

Autor: ČTK, pom - 
25. ledna 2014
14:11

V ohnivém pekle se ocitli účastníci ukrajinských demonstrací. Střety mezi protestujícími a policisty totiž pořádně nabraly na obrátkách - odpůrci režimu se pokusili obsadit ministerstvo energetiky, na zasahující policisty házeli kameny a zápalné lahve. Dokonce podpálili barikády! O život přišel další protivládní demonstrant.

V ukrajinské metropoli dnes od nočních hodin znovu pokračují střety mezi protivládními demonstranty a policisty. Odpůrci režimu házeli na policejní těžkooděnce kameny a zápalné lahve a pokusili se obsadit budovu ministerstva energetiky, policisté použili slzný plyn, uvedla britská zpravodajská stanice BBC.

O život navíc přišel další protivládní demonstrant, minimálně třetí oběť kyjevských střetů. Podle opozice je však obětí víc.

Ministerstvo vnitra obvinilo demonstranty, že zajali dva příslušníky policie a žádá jejich okamžité propuštění. Ministr energetiky řekl, že snaha řešit konflikt nenásilně je marná. "Ukrajinské ministerstvo vnitra žádá okamžité propuštění policejních důstojníků. Pokud náš požadavek nebude splněn, policie bude nucena přijmout opatření nutná k jejich osvobození," citovala oficiální prohlášení ministerstva agentura RIA Novosti.

Úřady tvrdí, že policisté jsou zadržováni v budově radnice, kterou obsadili demonstranti. Ti to ale popírají. Skupina sestávající z asi stovky radikálních demonstrantů se dnes pokusila obsadit budovu ministerstva energetiky. "Byl tu pokus obsadit budovu. Přišlo asi 100 ozbrojených lidí. Šel jsem jim říct, že pokud budovu v klidu neopustí, může zkolabovat celý energetický systém na Ukrajině," řekl agentuře Reuters ministr Eduard Stavyckyj.

Amnestie pro zatčené demonstranty

Ministr vnitra Vitalij Zacharčenko podle serveru BBC oznámil, že vyjednávání se zástupci demonstrujících selhalo a že nenásilné řešení sporu nemá moc šancí na úspěch. Protivládní aktivisté podle něj mají k dispozici zbraně a vůdci protestů už nedokážou radikální skupiny kontrolovat, citovala ministra agentura Interfax.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč se v pátek snažil zabránit další eskalaci násilí a slíbil několik ústupků. Uvedl, že během úterní mimořádné schůze parlamentu pozmění vládu, nechá upravit sporné zákony zpřísňující tresty za demonstrace a vyhlásí amnestii pro zatčené demonstranty.

Podmínky budeme diktovat my

Podle opozice jsou ale tyto sliby nedostatečné a hlava státu by měla podat demisi. "Donutíme úřady, aby nás respektovaly," citovala agentura AP jednoho z protestujících, 27letého Artura Kapelana. "Nikoli oni, ale my budeme diktovat podmínky příměří," dodal.

Podle prokuratury bylo při nočních potyčkách zadrženo 12 demonstrantů. Z Kyjeva, kde demonstrace pokračují už přes dva měsíce, se vzpoura proti Janukovyčovi v posledních dnech rozšířila téměř do poloviny země. Terčem nevole se stala sídla oblastních gubernátorů jmenovaných prezidentem.

Protivládní aktivisté se pokusili obsadit kanceláře oblastních samospráv v nejméně 12 regionálních centrech a v pěti se jim to podařilo. Ve Lvově, Rovně a Lucku šéfové oblastí sami podali demisi, v Užhorodě při slovenských hranicích opozice zablokovala kanceláře zakarpatského gubernátora.

anka ( 25. ledna 2014 18:19 )

a co byste chtel???aby tu byl komunismus na veky???? jak si myslite, ze by to v CR vypadalo dnes, kdyby se nic nezmenilo ????Ja cinkala take a jsem moc rada, ze to dopadlo jak dopadlo - ano mohli jsme si to udelat lepsi, mela se ihned zakazat KSC a jeji byvali clenove by meli zakazany vstup do politiky, zabranit jim, aby v 90 nerozkladli co se dalo potrva to dve tri generace...proc si myslite, ze se jeste dnes mohou krast ve velkem??Protoze nejsou nastaveny zakony, nebo ty zakony nefunguji tak jak meli...a proc tu ty zakony nejsou, i kdyz nas eu do nich neustale nuti - protoze to leckomu nahore nevyhovuje a nebylo by tak jednoduche krast.... Lidi jako vy akorat krici, nadavaji - co osobne ale udelaji proto, aby se v tehle republice lidem lepe zilo - naprosty ........nic.

gogo ( 25. ledna 2014 17:52 )

No ale co s tím. Když nám sem kdysi náš praotec přivedl.. Netuše, co se z toho jednou vyvine..

gogo ( 25. ledna 2014 17:51 )

Samozřejmě. "Sametová revoluce" byla jen bezva finta jak rozkrást tento stát. Sociální nůžky se rozevírají stále více. Všem se omlouvám, že jsem i já, hlupák, cinkal kdysi klíči na Letné..

gogo ( 25. ledna 2014 17:49 )

Je zcela jisté, že tyto "demonstrace" jsou masivně podporována a řízeny zvenčí. V čím zájmu se tak koná si lze snadno domyslet..

zamlzena ( 25. ledna 2014 16:37 )

se ptej, manipulace lidmi není demokracie.Opít člověka u nás Roma/ a dát mu lístek, tak co lze potom čekat po takových svobodných volbách? Jen pokračování.

Zobrazit celou diskusi