Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zeman vyrazil za vojáky do Afghánistánu! Jako první český prezident

Po premiérovi Zemanovi tentokrát do Afghánistánu dorazila i hlava státu: Miloš Zeman přiletěl mezi vojáky jako vůbec první český prezident
Po premiérovi Zemanovi tentokrát do Afghánistánu dorazila i hlava státu: Miloš Zeman přiletěl mezi vojáky jako vůbec první český prezident  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: ČTK - 
25. ledna 2014
10:16

Prezident Miloš Zeman odcestoval potají na návštěvu do Afghánistánu. Jako vůbec první česká hlava státu tak zavítal za českými vojáky, kteří tam slouží od roku 2002. Vrátit by se měl údajně v neděli.

Prezident Miloš Zeman je na návštěvě u českých vojáků v Afghánistánu, kde bude do neděle. Uvedl to server idnes.cz a zdroje z české armády návštěvu neoficiálně potvrdily - Zemana podle nich doprovází ministr obrany v demisi Vlastimil Picek a náčelník generálního štábu Petr Pavel.

Prezident navštívil české vojáky v Kábulu a základnu v Bagrámu. Jedná i s afghánským prezidentem Hámidem Karzáím, oznámila Česká televize. Tématem by měly být české investice v Afghánistánu a vzájemná spolupráce.

Zeman nepřijel s prázdnou

Prezident se vydal do Afghánistánu poděkovat vojákům za práci. Přivezl jim léky, ale i drobné dárky. A také potraviny, jak upozorňuje server idnes.cz. Třeba salámy, chléb, tatranky...

Záměr navštívit příslušníky české armády v asijské zemi přitom Zeman ohlásil ještě před svým loňským lednovým zvolením do vrcholné funkce a zopakoval ho v říjnu při slavnostní přísaze vojáků. "Chtěl bych vám oznámit, že jako první prezident České republiky ve velmi blízké době Afghánistán navštívím, protože nestačí vyjadřovat jenom slovy sympatie této a dalším misím," řekl tehdy v projevu Zeman. Prezident však později musel zrušit zahraniční cesty kvůli problémům s kolenem.

Zeman je první českou či československou hlavou státu, která do Afghánistánu zavítala. Před ním zemi opakovaně navštívili předsedové vlád Mirek Topolánek a Petr Nečas nebo bývalý ministr obrany Alexander Vondra.

Čeští vojáci slouží v Afghánistánu v rámci mise ISAF od roku 2002, mandát mají schválený do konce roku 2014. Počet nasazených vojáků se postupně snížil, v Afghánistánu by jich mělo v tomto roce působit asi 270. Po roce 2014 by na současnou operaci ISAF měla navázat mise Resolute Support, jejíž přesný obrys zatím není znám. V Afghánistánu se zatím vystřídalo téměř 5000 českých vojáků a v důsledku války jich pět zahynulo.

andorea ( 25. ledna 2014 19:24 )

abzk ( 25. ledna 2014 19:20 )

argument chovance ústavu pro mentálně zaostalé z toho vážně neusnu

abzk ( 25. ledna 2014 19:18 )

Tebe pustili z kterýho ústavu? Zeman je kritizován jelikož si nic jiného než kriku za svojí mizernou práci, za škody které páchá, za ostudu kterou zemi dělá, za totálně stupidní činy jako je tahle jeho mise u které porušil všechna bezpečnostní pravidla čímž ohrozil nejen sebe ale i tisíce dalších lidí (podrobnosti ČT24), nezaslouží. Idiotů, co tu melou něco o závisti jako ty je tu hafo ale ani jeden není schopný napsat co by se mu dalo závidět. Pokud tě tak zajímaji ubohý nepovedený rodinky, tak ta Zemanova vede prim. On nemocema prolezlý nesnesitelný alkoholik, co si po mnohaleté odluce musel první dámu pěkně draze koupit aby s ním aspoň na oko žila. Ona nicka co se dala koupit. Dceruška prolhaná hloupá nula co se ráda nechutně předvádí a jejím jediným vzděláním bude koupená maturita a synáček sebevrah. Co že se jim to teda dá závidět, ty chovanče ústavu pro mentálně zaostalé?

annakarenina ( 25. ledna 2014 18:56 )

Az pan prezident prijede domu, mel by proplesknout Bohusa. Bohus zase dela svejkoviny.

blajda ( 25. ledna 2014 18:42 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa