Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ohnivé peklo! 32 mrtvých po děsivém požáru domova důchodců v Kanadě

Autor: ČTK, pom - 
25. ledna 2014
09:04

Už 32 mrtvých našli policisté a hasiči v troskách domova důchodců v kanadské provincii Quebec. Ještě ráno přitom zdroje hlásily osm mrtvých a třicet pohřešovaných. Číslo tak ještě nemusí být konečné. Ohnivé peklo se rozpoutalo ve čtvrtek časně ráno, do bezpečí se podařilo dostat dvacet lidí. Ostatní zůstali uvnitř.

Čtvrteční požár kanadského domova důchodců má již 32 potvrzených obětí. Číslo ale nemusí být konečné - ještě ráno bylo hlášeno obětí osm, dalších třicet lidí se pohřešovalo. Hasičům komplikuje práci velmi silný mráz, k mrtvým tělům se tak doslova musejí prosekávat ledem. Na noc svou práci přerušili a pokračovali až dnes ráno.

Požár vypukl ve čtvrtek časně ráno v třípodlažním dřevěném domově důchodců v malém městečku L'Isle-Verte v provincii Quebec. Dvě desítky lidí se záchranářům podařilo převézt do bezpečí.

Hasiči podle úřadů viděli a slyšeli v hořící budově další staré lidi, vesměs invalidy, které nebyli s to zachránit. Mezi mrtvými a dosud nezvěstnými jsou i vozíčkáři či osoby s jinak ztíženým pohybem, kteří se z hořícího pekla nemohli sami dostat. Většině obyvatel domova bylo přes 85 let.

V místě tragédie panují velmi nízké teploty, které poklesly až k mínus 22 stupňům Celsia. Veškerá voda, kterou hasiči použili, tak ihned umrzla a ztěžuje jim práci. Led je údajně na některých místech tlustý až 60 centimetrů. Podmínky jsou údajně natolik extrémní, že jednotlivé týmy policie, hasičů a patologů mohou pracovat jen v 45minutových směnách.

Příčina požáru zůstává i nadále neznámá. Policisté již vyzvali místní obyvatele, aby jim poskytli jakékoli videozáznamy či fotografie, které pořídili poté, co oheň v domově důchodců vypukl.

anka ( 25. ledna 2014 14:23 )

taky tam mas takovo zimu? Krasny vikend preji...

anka ( 25. ledna 2014 14:23 )

taky tam mas takovo zimu? Krasny vikend preji...

karlos107 ( 25. ledna 2014 10:48 )

Plesku trhá mi to šlachy ...wolové. Co se děje v Evropě, ani čárka, jak se něco šustne za oceánem, už jsou rektální alpinisté, nachystáni psát, až se jim z hlavy kouří, co by si ještě vymysleli. Běžte už do prrrdele.

ladybug ( 25. ledna 2014 01:09 )

Naše noviny říkali, že 30 lidí zemřelo.

Zobrazit celou diskusi