Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Krize v PORG: Svéhlavý miliardář vs. majetnický Klaus. Co stojí podle rodičů za sporem?

Prestižní značka PORG v nečekaných problémech: Spory Václava Klause a Martina Romana vyvrcholily odchodem exprezidentova syna
Prestižní značka PORG v nečekaných problémech: Spory Václava Klause a Martina Romana vyvrcholily odchodem exprezidentova syna  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao - 
21. ledna 2014
08:15

O skupině prestižních škol PORG se mluví více, než kdy předtím. A to kvůli sporu Václava Klause mladšího a miliardáře Martina Romana, který Klause označil za majetnického. Bývalý ředitel Klaus se prý stále více cítil jako majitel PORGu. V pozadí celého sporu je však podle rodičů údajně ještě něco jiného - zásadní spory o to, jakým směrem by se měl PORG ubírat. Martin Roman totiž má svou vizi. A patrně i způsoby, jak ji prosadit.

Zatímco Václav Klaus mladší šéfoval celé skupině PORG (První reálné obnovené gymnázium), bývalý šéf ČEZu Martin Roman byl hlavním mecenášem školy, do které "nasypal" darem kolem 100 milionů korun. Mezi Klausema Romanem se však rozhořel spor. "Václav Klaus se stále více cítil jako majitel PORGu," tvrdí totiž Roman.

"Nechci se nechat zatáhnout do sporu emeritní ředitel versus přední český miliardář a celou věc rozdmýchávat. Takže vyjádření pana Romana nehodlám komentovat," zareagoval Klaus pro idnes.cz. Za Klausese však postavila i řada učitelů. Roman jim však jasně vzkázal, že i když jejich roli ve škole respektuje, škola jim nepatří. "Ve všech dobrých školách v zahraničí je jednoznačně odděleno pedagogické řízení a správa školy, na které se učitelé nepodílejí," uvedl rázně Roman v prohlášení.

Roman má v radě ženu i bratra

Ve správě školy přitom figuruje nejen Romanovo jméno. Ve správní radě má totiž Martin Roman i dva velmi blízké spojence - manželku Lenku a bratra Petra! Krize v PORGu však patrně není jen sporem o to, co komu patří. "Od roku 2007 je můj vlastnický vliv nulový," přiznal ostatně Klaus, který školu vedl od roku 1998. V roce 2007 však vznikly i další ústavy v rámci PORG a za rozšířením počtu škol stál právě "svéhlavý" miliardář Roman. Podle informací LN však mezi ním a Romanem došlo i k další roztržce - kvůli dalšímu směřování školy.

Klausovci vs. Romanovci: Co bude škola učit?

Mezi rodiči se prý hovoří o tom, že za celým sporem stojí dvojí pohled na způsob výuky na PORGu. Zatímco "Klausovci" preferují tradiční model gymnázia, Roman usiluje o větší zaměření na výuku dovedností. Sám přitom přiznává: "Před šesti lety jsem se rozhodl založit školu, do které bych sám jako dítě chtěl chodit. Školu, která bude dvojjazyčná, náročná a bude skvěle připravovat své studenty na život i práci."

I proto se chce nyní PORG podle svého oficiálního vyjádření po Klausověkonci více soustředit na "non cognitive skills", tedy na "schopnost prezentovat a komunikovat, být asertivní i efektivní, umět vyjednávat a řešit konflikty, zvládat time management, umět se rozhodovat, pracovat v týmu a být schopen konstruktivní kritiky." Otázkou je, zda právě schopnost komunikovat a pracovat v týmu se nevytratila v samém vedení školy.

Kolik stojí rodiče PORG?

PORG je sítí škol poskytujících všeobecné vzdělání. Obsahuje gymnázium PORG Libeň (osmileté), ZŠ a gymnázium Nový PORG v Praze-Krči a PORG Ostrava. Školné na PORG Libeň stojí cca. 45 tisíc ročně. Dle stránek PORG na zbylých ústavech poskytuje "nadační fond Lenky a Martina Romanových pro PORG rozsáhlou škálu stipendií i pro rodiny s průměrnými příjmy".

violahorska ( 21. ledna 2014 20:56 )

Ml. Klaus by měl vědět, že nic není zadarmo a že už mu nikdo není schopen krýt záda. Když někde "naleji finance", chci z toho něco mít (to mu měl taťka ekonom říct na samém počátku). Škola je úspěšná především díky tomu, že do ní docházejí děti z podnětného rodinného prostředí (viz výzkumy OECD, vliv rodiny je větší než školy). Kdyby běžná základní škola mohla diferencovat žáky, dosáhla by v diferencované třídě stejné úrovně znalostí a dovedností jako žáci / studenti PORGu. Třídit žáky dle schopností je však diskriminující, a tak se nedivme, že za daných podmínek je na ZŠ "prostředí" (metody a formy práce) pro mnohé žáky často demotivizující...

gabreta ( 21. ledna 2014 19:24 )

Mne nezajímá co kdo platí, ale co naučí! Chtěl bych vidět ty chytráky co si myslí, že penězma umlátí všechno, jak budou čumět na léčbu doktora co si studium zaplatil!! Úroveň našeho školství byla jasně vidět po zavedení státních maturit!

anaj111 ( 21. ledna 2014 15:36 )

NAŠE ŠKOLSTVÍ DÍKY SOUKROMÝM ŠKOLÁM UPADÁ, doloženě vím, že zadání písemky mělo tuto dohru při oznámkování- vesměs čtyřky , studenti se podivovali nad tím, že jim nebyly zadány otázky na písemku dopředu, na což byli dříve zvyklí, při výkladu profesora si studentka čte knihu pod lavicí, na dotaz profesora ,zda ji výklad nezajíma ,odpoví " a vy s tím máte nějaký problém?" další student , měl dostat čtyřku z předmětu na vysvědčení, na profesora si došlápla matka s odůvodněním to nemyslíte vážně ,můj syn jde studovat do zahraničí a takovou známku nemůže dostat, dohrou této situace pro neústupnost profesora ke změně známky byl dotyčný studen vyňat z daného předmětu za školy a studuje ho na jiné škole, bude výsledek známky zaplacen??? je třeba ke kvalitě takovéto školy něco dodávat? Je proto toto důvod, proč ředitelé odchází???? Mají svědomí?

evita5555 ( 21. ledna 2014 12:03 )

Nemám rada Klausovcov, ani jedného, ale to, že má niekto krivú hubu ešte neznamená, že nevie niečo lepšie ako ten zlodej z elektrární.

evita5555 ( 21. ledna 2014 12:01 )

Typické pre česko a aj slovensko. Ak niečo funguje, treba to dodrxbať. Ak niečo vytvorili dvaja ľudia, po čase ten jeden začne mať pocit, že on si zaslúži viac a začne sa svojho partnera zbavovať. Výsledkom sú dve nové firmy, ktoré onedlho zkrachujú. Neviem, ktorý z nich to začal, zatiaľ to vyzeralo tak, že jeden financoval a druhý sa dobre staral o obsah výučby. Ale ako hovorím, keď je koze dobre, ide na ľad tancovať.

Zobrazit celou diskusi