Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nepokoje v Kyjevě: Kličko to schytal hasičákem!

Autor: lvi, ČTK - 
20. ledna 2014
11:49

Skupiny agresivně naladěných demonstrantů v noci nevyklidily centrum ukrajinské metropole, kde pokračují pouliční bitky maskovaných útočníků s policií. Nedělní dramatická konfrontace se podle kyjevských médií změnila v "poziční válku", v níž ani v nočních hodinách nechyběla vodní děla, gumové projektily nebo obušky. Průjezd středem města blokují vraky shořelých autobusů.

Spršku pěny z hasícího přístroje přitom schytal opoziční lídr a předák Vitalij Kličko, který se snažil uklidňovat policisty a dav demonstrantů po útoku demonstrantů na policejní autobus.

Ukrajinské úřady dnes zveřejnily oficiální bilanci víkendových nepokojů. Zraněno bylo celkem víc než sto osob, z toho 70 policistů. K ošetření do nemocnice bylo převezeno 49 policistů a téměř 40 demonstrantů. Podle zprávy ministerstva vnitra ošetřili lékaři několik zlomenin a otřesů mozku, řada lidí měla dýchací potíže po zásahu slzným plynem. Zraněno bylo i pět novinářů.

Útočníci zničili čtyři policejní autobusy a dvě další policejní vozidla. Za účast v masových nepokojích bylo zadrženo dvacet lidí, které policie umístila do vyšetřovací vazby. Mezi zatčenými je údajně i štáb rozhlasové stanice Rádio Svoboda.

Ohnisko nepokojů se podle agentury Unian nachází v sousedství arény kyjevského fotbalového klubu Dynamo. Skupiny mladíků za doprovodu bubnů házejí na policisty kamení a lahve se zápalnou směsí, policie odpovídá ohlušujícími granáty a střelbou gumovými projektily. Na nedalekém Náměstí nezávislosti se mezitím shromáždilo asi tisíc lidí k improvizované ranní modlitbě.

Napjatá situace podle listu Ukrajinska pravda panuje i v západoukrajinském Lvově. Několik desítek automobilů tam blokuje kasárna ministerstva vnitra ve snaze zabránit policejním posilám, aby se vydaly do Kyjeva. Policisté zatím proti blokádě objektu nezakročili.

 

reggina ( 20. ledna 2014 23:27 )

reggina ( 20. ledna 2014 15:13 )

ivoadler ( 20. ledna 2014 14:59 )

 Tenhle bordel tam nemůže trvat do nekonečna. Ti maskovaní "demokrati" patří za mříže.

annakarenina ( 20. ledna 2014 14:25 )

Ze by Jozin z bazin?

Zobrazit celou diskusi