Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Příběh bezdomovce-pianisty Jiřího (48): Hrál s profíky, skončil na ulici!

Autor: Soňa Kacerovská - 
20. ledna 2014
05:00

To je on! Bezdomovec Jiří (48), ze kterého si chtěl škodolibě vystřelit student u Filozofické fakulty. Dal mu 20 Kč ať zahraje na piano, ten ale vystřihl sólo jako virtuóz. Blesk muže přespávajícího již 15 let na ulici našel!

Život Jiřího Hladila, kterému nikdo neřekne jinak než George, je podle jeho vyprávění jako špatný film. „Umím na 48 hudebních nástrojů. Můj táta hrál v cirkusu Humberto na saxofon. Nejdřív jsem se začal učit na kytaru, pak na mandolínu, banjo a tak dál. Začal jsem ve třech letech. Chodil jsem do lidušky i na Ježkovu konzervatoř,“ vzpomínal talentovaný bezdomovec.

Kromě konzervatoře se zvládl vyučit leteckým mechanikem. „Pracoval jsem v Aeru Vodochody. Měl jsem dodělat trubky, ale zkazil jsem to o dvě desetiny. Spletl jsem si plánky a tam jde o přesnost. Vyhodili mě,“ tvrdil Blesku.

Od té doby, to s ním šlo z kopce. „Hrál jsem pod Rudolfem Roklem, pod Svobodou, ale viděl jsem špatně na noty, tak mě z orchestru vykopli,“ vyprávěl George.

Teď spí ve křoví nedaleko Letné a vydělává si hraním na ulici. „Pořád se snažím najít práci, ale nikde mě nechtějí. Jsem hodně nemocný. Mám v nepořádku srdce, žaludek a slinivku,“ dodal.

Video Bezdomovec muzikant - Alexandr Malachovský
Video se připravuje ...

pjotri ( 30. října 2015 09:13 )

Nechci to moc rozebirat, ale 2 desetiny chyby na delce trubky jsou docela mala chyba a URCITE v predepsane toleranci - v technice neexistuje rozmer BEZ tolerance. A jak meri na desetiny? Neznam metr, kterej by na desetiny meril. A pokud to meri jinym pristrojem, nejspis nejakym digitalnim meridlem, jsou rozmery na displeji. Pokud by neznicil trubky za nekolik desitek tisic, urcite by ho nevyrazili. Ale jak rikam, 2 desetiny jsou za normalnich okolnosti zcela v toleranci. Ze nevidel noty? Jak to mysli? Existuje neco, cemu se rika bryle. Pokud by byl slepej, nikdy by ho na leteckyho mechanika nevzali. Svoboda je skoro 9 let v panu, Ruda Rockl dokonce skoro 20 let (!!!), takze mi vychazi, ze s nimi hral mezi svym 28. az 40. rokem. Divny.. Je to cely nejaky divny. Ze by od te doby nenasel praci? Proc hned na ulici? Co manzelka, decka?

znalec ( 20. ledna 2014 13:07 )

upřesnuju: někdejší funkce pastýř : nyní obecně prospěšné práce,nebo pomocné práce na místním statku , potažmo pomocná síla na pile, v lese. Pokud by to byl třeba takový hudební genius jak popisuje článek, tak může hrát na varhany v kostelíčku etc. etc, ale v konkrétní obci by si takového houmelese už usměrnili a ne jako stádo bezdomáčů má řešit jemom Praha a větší města...

abvydavatelstvi ( 20. ledna 2014 11:35 )

Asi jsi nevidel ten porad ktery odvysilala televize .... Jednomu bezdomovci sehnali praci i ubytovani ...ani tam nenastoupil ..... nevim jestli jsi cetl co jsem apsala niz .... ale bezdomovci tento system a lidi zneuzivaji ...

kofila ( 20. ledna 2014 11:16 )

Co to znamená "ke svým kořenům"??

kofila ( 20. ledna 2014 11:13 )

A jak je někdo donutí pracovat????

Zobrazit celou diskusi