Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bezpečnostní expert Šándor: Bomba pro ředitele firmy na bazény byla práce profesionála!

Autor: lvi - 
16. ledna 2014
16:19

Policie o výbuchu ve firmě na bazény zatím mnoho hmatatelných stop vedoucích k pachateli nemá. Jistý je jenom adresát, respektive oběť. Možných scénářů a motivů kriminálního činu v Osově je několik, a tak redakce oslovila odborníka na terorismus a bývalého náčelníka Vojenské zpravodajské služby Andora Šándora.

Podle Šándóra se jednoznačně a zcela evidentně v Osově jednalo o práci profesionála. „Už kvůli jednomu prostému faktu. Vytvořit balíčkovou bombu s iniciací otevřením vyžaduje poměrně značné odborné znalosti. Nejen technické, ale i manipulační. Už při samotném sestrojování totiž hrozí výbuch. Stačí opravdu málo,“ uvedl Šándor pro Blesk.cz a pokračoval:

„Experti se určitě mechanizmem bomby i iniciačním nástražným zařízením budou zabývat a určující je zajistit takzvaný „rukopis bomby“. Výrobců balíkových bomb totiž u nás, potažmo ve střední Evropě  není mnoho a zpravodajské služby evidují potencionální okruh lidí, kteří se zejména touto kriminální činností zabývají. V praxi to znamená, že po určení technické specifikace sestavení mechanismu, původu výbušniny a následné identifikaci odpalovacího systému, lze určit, z jaké dílny bomba pochází.“

Odesílatel musel firmu velmi dobře znát!

Bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby se rovněž domnívá, že se pachatel musel ve firmě na bazény velmi dobře orientovat. „Nechci se pouštět do spekulací, kdo nebo proč bombový útok provedl. Nicméně zmíněný akt jednoznačně ukazuje na indicie, že odesílatel, respektive zadavatel musel prostředí firmy velmi dobře a důvěrně znát. Pravděpodobně i její vnitřní fungování. To dokazuje fakt, že byl zabit ředitel firmy,“ zmínil Andor Šándor.

Incident v Osově si nikterak nezadá s podobnými případy ve světě. Připomíná například útoky z 90. let minulého století v USA, kde balíkové bomby (letterbombs) byly doslova noční můrou zaměstnanců státních institucí a velkých nadnárodních firem a korporací. Podle Šándora existuje proti tomuto způsobu kriminality a terorismu poměrně účinná, leč nákladná prevence a obrana.

„Velké firmy na západě nebo třeba státní instituce, například Pentagon, mají speciální místnosti nebo budovy, kde balíčky a korespondenci shromažďují a prověřují. Když detektory a experti potvrdí jakékoli podezření je takový balíček řízeně zničen a samozřejmě upozorněné příslušné úřady. Takové opatření jsou ale jak finančně, tak kapacitně velice náročná a neumím si moc dobře představit, že by k nim některá z českých firem přistoupila. Ostatně ani například ministerstva takto u nás nefungují,“ uzavřel Šándór.

xxx876 ( 18. ledna 2014 10:18 )

Naprosto souhlasím barbatus.

barbatus ( 17. ledna 2014 01:43 )

Jsem šťastná, že původce článku uvedl, že neznámý pojem balíková bomba je letterbomb, hned jsem si jistější, co to vlastně bylo. Jsem ráda, že zmizely podniky a všude jsou jen firmy, že pan Šándor není jen nějaký obyčejný odborník, ale přímo expert, sice nikde žádné stopy a důkazy, zato indicií dost... Ptáka po peří, vlka po srsti a člověka po řeči poznáš.... Ou jés, énglicky je to fčil ou kej, uau, kdo muví česky, je primitivní, nemoderní, ganz aut, lúzr a nula. Prosila bych, lieber Blesk, víc překladů z češtiny do angličtiny, aby lidi pochopili, o čem píšeš. Česky už ze tvých čtenářů umí jen menšina, co menšina, přímo minorita.....

ninka64 ( 17. ledna 2014 01:12 )

ninka64 ( 17. ledna 2014 01:12 )

Dobrá informace pro teroristy, ani ministerstva tak nefungují. Šándore jsi jednička.

dobrotka ( 17. ledna 2014 00:32 )

kocko, souhlasim s tebou. Zdejsi prispevatele nesahaji Sandorovi ani po kotniky, tak alespon urazeji a jeste si mysli, jak jsou vtipni

Zobrazit celou diskusi