Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zebry v Jihlavě se ze starých maštalí, stěhovaly do nového

Autor: Jiří Čada - 
16. ledna 2014
22:01

Parta silných chlapů, traktor s hydraulickým zvedákem a pevná přepravní bedna, to vše bylo potřeba, když se ve čtvrtek v jihlavské zoo stěhovaly zebry damarské.

„Ještě také velká opatrnost,“ neopomenul poznamenat zoolog zahrady Jan Vašák. „Zebry jako všichni kopytníci bývají ve volné přírodě potencionální kořistí a jsou vždy připraveny okamžitě utéci. Když to však nejde, je to malér a pak se brání kopáním a hrozí všem okolo vážný úraz!“ varoval zoolog.

Do Jihlavy ze zoo ve Dvoře Králové ve čtvrtek přicestoval také pětiletý zebří hřebec. „On se k nám vlastně po několika letech vrací zpět. Tady je však doma. S jeho příjezdem jsme se rozhodli přestěhovat do zcela nových stájí i dvě jeho zbývající klisny s hříbětem,“ vysvětlil Blesku Vašák. Zebry před přepravou musel podanými anestetiky uklidnit přivolaný veterinární lékař.

Víte, že…

Mládě zebry damarské se už po pěti minutách od narození staví na vlastní nohy. Tyto zebry žijí v Africe v malých stádech od šesti do dvaceti zvířat. Vůdcem je vždy hřebec, který si své klisny bedlivě hlídá, ale stádo vodí vždy zkušená klisna. Hřebec vždy jde poslední a brání své klisny kopáním a kousáním.

Video Takhle se stěhují zebry! - Blesk - Jiří Čada
Video se připravuje ...

barbatus ( 17. ledna 2014 01:51 )

Zebry v Jihlavě se ze starých maštalí, stěhovaly do nového. Redaktoři Blesku se v hodinách češtiny, naučili velice málo. Redaktoři Blesku se při psaní čárek, nějak netrefí. Redaktoři Blesku si raději pro zjištění chyb, zavedli rubriku "Našli jste v tomto článku chybu?". Redaktorům Blesku bych přála lékaře tak šikovné, jako jsou redaktoři zdatní v češtině. Ubylo by hloupých redaktorů a možná by přišli takoví, kteří vědí, kam se v češtině ty čárky píší.

Zobrazit celou diskusi