Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Unikátní tajné záběry z izolované KLDR: Lidé se dokáží vzepřít režimu i diktátorovi!

Tajné snímky života v KLDR unikly z přísně ilozovaného země, vedené tvrdou rukou diktátora Kim Čong-una
Tajné snímky života v KLDR unikly z přísně ilozovaného země, vedené tvrdou rukou diktátora Kim Čong-una  (Autor: Reuters, Youtube.com)
Autor: ČTK, simao - 
16. ledna 2014
14:05

Tenhle snímek diktátora Kim Čong-una nepotěší. Z izolované KLDR se do světa dostala řada tajně natočených záběrů! Dokládají, že ne všichni na severu s přísně komunistickým režimem a jeho záměry souhlasí. Řada lidí se dokáže vzepřít! Někdy potichu, třeba přehráváním západních seriálů na pašovaných DVD, někdy až nečekaně ostře.

Život v KLDR není žádný med. Zemi vládne pevnou rukou diktátor Kim Čong-un a neváhá krutě potřít opoziční a podvratné projevy. Jako v případě poslání na smrt svého strýce Čanga, kterého údajně zaživa roztrhali hladoví psi. Do světa však putují především snímky a záběry poslušných Severokorejců, masových vojenských přehlídek a oslav režimu. Informací o skutečné životní úrovni v zemi se však za hranice izolované země dostává málo. Některé však přináší uprchlíci. Za loňský rok uteklo z KLDR kolem 1500 lidí, jenže i to je méně, než v minulosti. Kim vyhlásil boj proti emigraci. 

Jak vznikla tajná videa z KLDR?

Z uzavřené Severní Koreje se však přesto podařilo propašovat nahrávky, ukazující jiný, dramatický pohled na život v zemi. "Spojili jsme se s japonským novinářem Džiró Išimaruem, který má po celé zemi neuvěřitelnou síť obyčejných Severokorejců," popsal CNN vznik následného dokumentu americký režisér James Jones. "Ti natáčeli tajně s pomocí ukrytých kamer, a pak záznamy pašovali přes hranici do Číny, kde na ně čekal Džiró," dodal autor dokumentu Secret State of North Korea.

Na rozdíl od oficiální vládní propagandy poukazuje i na to, že ne všichni Severokorejci jsou poslušně salutující a diktátorovi se klanící lidé. "Viděli jsme spoustu lidí, kteří se příkladně postavili úřadům takovým způsobem, jaký bychom nečekali," říká režisér Jones.

Za srdce berou záběry dětí, žijících v bídě. Jednou z nejdramatičtějších částí záznamu je však scéna s ženou, která si vzala do hlavy "americký sen". S využitím malé dodávky začala provozovat soukromou autobusovou dopravu. A kapitalismus vystrčil své růžky! "Přišel k ní voják a říkal jí, že s tím musí přestat, že je to nelegální," popsal situaci režisér Jones. "Ale místo, aby se omluvila a řekla 'je mi to líto', postavila se mu, doslova ho hnala ulicí, tloukla do zad a častovala ho všemi nadávkami co existují."

Video  Filmový dokument zveřejňuje tajně propašované materiály z KLDR  - Youtube.com
Video se připravuje ...

Pašeráci ví, že riskují popravu

Zatímco režim se snaží držet zemi v přísném vakuu, dokument také ukazuje, že prolomit bariéry lze. Hlavně mladí Severokorejci jsou zvědaví na americké a jihokorejské filmy a seriály. Dokument proto líčí, jak složitě se přes hranici z Číny pašují DVD, notebooky i paměťová média USB. Jenže pro pašeráky jde o pořádně riskantní podnik. Žijí s rizikem popravy, potvrzuje jeden z nich, který však vzal nakonec raději "roha" na svobodnější jih Korejského poloostrova. Když se pašerákovi zadaří, nahrávky kolují mezi lidmi. "Mladí Severokorejci si pak DVD vzájemně předávají a čekají na nové epizody," popisuje Jones. 

Moc režimu slábne?

"Severní Korea přežila tak dlouho, protože je tak izolovaná, a to kvůli své informační bariéře," vysvětluje americký režisér. V době moderních technologií je však stále těžší pevnou bariéru udržet. Právě jedna z uprchlic, mladá žena z KLDR, popisuje, jak ji takový kontakt ze západním světem přes svobodná média otevřel oči. "Čím víc jsem poslouchala cizí rozhlas, tím víc jsem si myslela: 'To, co se učíme, není pravda. Oklamali nás.' A začala jsem toužit po svobodě." Kouzlo propagandy se tím pro ni zlomilo.

ivoadler ( 17. ledna 2014 13:05 )

Ono to není jen o KLDR, ale i o KUBĚ a různých muslimských státech. Afganistán například za válku stojí, i když nevím proč. Irák taky stál za válku, ale Sýrie? Já bych se na ty blbečky vykašlal, ty režimy se zhroutí stejně, je jen otázka, jestli dříve a nebo později. Režim v ČSR se taky zhroutil sám, nebyla třeba žádná intervence.

e.44 ( 16. ledna 2014 16:45 )

Přesně to mě taky napadlo. Po tom jak v Číně posílali rodinné příslušníky emigrantů do pracovních táborů, ovšem nejdřív na mučení, to kdyby se od nich náhodou dalo něco zjistit, si člověk dokáže představit jak mohou dopadnout ti v KLDR, kde je to ještě horší a kde mají "viníky" i s rodinnými příslušníky hezky pohromadě Ovšem spíš než aby tam někdo vlítnu, si myslím že by bylo lepší ujistit tamní lidi o podpoře zvenčí když si tam toho rudýho hajzla svrhnou sami.

abvydavatelstvi ( 16. ledna 2014 16:26 )

Na Moravě ..... ale me komunisti nezajimali .... ani jiné spolky... nikdy jsem nezila stadovite vždycky si dělám co já chci... ne co chcou druzi.... Mám povahu na to že bych dokázala zblbnout spousty lidí ....ale nikdy bych to neudělala .... právě naopak se snažím lidi učit aby používali svůj vlastní rozum a žili svůj vlastní život jak jim to vyhovuje.... ne jak jim někdo přikazuje....!!!

sakajeva ( 16. ledna 2014 16:05 )

Jsem už starší a když čtu tento článek, je to jako kdyby popisoval naši republiku v 50 až 60 letech. Jen si nedovedu představit, co by se tady stalo s tou paní, která chtěla provozovat soukromou dopravu. Jen tak zahnat vojáka a nadávat mu na ulici? To by v lepším případě skončila v blázinci. Ale Kim se bude držet u moci zuby nehty, protože ví, že převrat nepřežije. Přesto si myslím, že nejhorší varianta je intervence USA, jak tady někteří píší. Proberte dějiny - kam Amíci vtrhli, tam 10 let tráva neroste (např. Irak). Svého diktátora si každý národ nakonec musí svrhnout sám.

anka ( 16. ledna 2014 16:04 )

Cina dela co muze, aby tam rezim udrzela - nema zajem pomahat..ci je mit u sebe...

Zobrazit celou diskusi