Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Davové šílenství? Rodiče v Plzni čekali na zápis prvňáků i celou noc! Proč?

Autor: ČTK, simao - 
15. ledna 2014
11:42

V Plzni dnes začaly zápisy dětí do prvních tříd a strhlo se něco jako davové šílenství! Do škol totiž nastupují silné populační ročníky, takže se nemusí v každé škole dostat na všechny zájemce. A tak řadu rodičů čekala bezesná noc. Vypravili se totiž ke "své" škole a někteří rodiče tam ve frontě čekali kvůli pořadí svého synáčka či dcerušky při zápisu celou noc. Tomu se říká rodičovská obětavost!

Zápisy v některýh školách začnou přitom až dnes odpoledne, ráno se rodiče jen registrovali a dostali lístek s přesným časem, kdy mají s dítětem k zápisu přijít. Takovou novinku zavedla třeba 25. základní škola v Chválenické ulici ve čtvrti Slovany s kapacitou 940 dětí, která letos přijme maximálně stovku prvňáčků do čtyř tříd.

První rodiče se začali před školou scházet už v úterý večer, dnes kolem 4:00 jich tam stálo několik desítek. "Manžel přišel po 22:00, do půlnoci seděl v autě, pak čekal venku," řekla ČTK Andrea Ulčová, maminka budoucí prvňačky Madlenky. Bydlí kousek od školy, dcera cestou nebude muset přecházet silnici. "Měli jsme strach, nechtěla jsem ji vozit na Jiráskovo náměstí nebo ještě dál," vysvětila důvod dlouhého čekání. Její partner Karel Janča tak byl ráno v 8:00 první z rodičů budoucích prvňáků, kdo do školy vstoupil. "Od 3:00 se tady začalo scházet už docela dost lidí," řekl.

Promrzlý tatínek: Jako čekání na lístky na Viktorku

Když se dnes registrace začaly v 8:00 rozdávat, fronta rodičů zabalených do teplých bund, šál a čepic se před školou táhla zhruba sto metrů. "Je to jako čekání na lístky na Viktorku na Ligu mistrů nebo na play off v hokeji," připodobnil další z čekajících otců.

Zatímco při fotbalové Lize mistrů se na všechny fanoušky kvůli kapacitě Štruncových sadů nedostalo, ležérnější rodiče mohou být relativně v klidu - do některé z plzeňských škol své dítě "upíchnou". Podle vedoucí odboru školství magistrátu Evy Prokopové je celková kapacita plzeňských škol pro nadcházející školní rok 16 tisíc žáků, což plně postačuje na pokrytí zvýšeného počtu dětí ze silnějších let 2006 až 2009. "Na základě předpokladů odboru školství se k zápisům dostaví zhruba 2300 dětí. Do prvních tříd by mělo podle odhadů nastoupit 1900 žáků, což je zhruba o 230 dětí více než v tomto školním roce," uvedla.

Větší šanci na vybranou školu však měli nejen rodiče, kteří byli na prvních místech ve frontě, ale i ti, kteří mají děti ze Slovan, nebo už ve škole dítě mají. A také rodiče s dětmi s ročním odkladem nástupu do školy. "Je nám to líto, ale bohužel jsme kapacitně už vyčerpaní. Na jednu stranu nás těší, že je o naši školu takový zájem, na druhou stranu nás mrzí, že rodiče tady takhle dlouho stojí," uvedl však ředitel školy v chválenické ulici Petr Pavel. Za necelé dvě hodiny rodiče registrovali 138 dětí. Škola měla převis zájemců i loni, podařilo se ale otevřít pět prvních tříd a uspokojit většinu zájemců. Letos bude odmítnutých víc, řekl ředitel.

Slyšeli jsme, že berou jen 13 dětí...

Také škola v okrajové části Plzně v Újezdě nebude moci přijmout všechny zájemce. V obci rostou nové domy, je tam hodně mladých rodin s dětmi. Škola s prvním stupněm má ale jen omezenou kapacitu. Neúspěšní zájemci budou muset dojíždět do čtvrti Doubravka. "Slyšel jsem, že berou jen asi 13 dětí, my jsme přišli v 4:30 a už jsme byli patnáctí. Co jsem zaslechl, tak jeden pán tady čekal už od včera (od úterý) od 17:00," řekl Michal Plecer z Červeného Hrádku, kde škola není a tamní děti mohou jezdit na Doubravku nebo do Újezda.

Školu si rodina vybrala kvůli dobrým referencím, přístupu k dětem i komornější atmosféře. "Přišli jsme až na 8:00, protože starší dcera sem na školu chodí a v kritériích je, že sourozenci jsou bráni přednostně. Takže na to spoléháme, že to vyjde," řekla matka pětapůlletého Adama Barbora Uldrychová z Újezda. Na řadu přišla až jako jednadvacátá.

e.44 ( 15. ledna 2014 20:59 )

BylY, ale jen občas jelikož bůček byl málo kdy. To si pamatuju přesně. Manžel rád domácí holandský řízky a ty jsou z bůčku nejšťavnatější. Jenže nikdy když na ně měl chuť, bůček nebyl, musel si počkat.

e.44 ( 15. ledna 2014 20:55 )

Ono to stálo se školkama za prd i v Praze a ještě i v '86. Holku jsem vozila dvacet minut autobusem do školky, pak jsem jela dvacet minut zpět, přestoupila a jela do práce na úplně druhou stranu. Kdyby bylo školek víc a na výběr a aspoň jedna ve směru mého zaměstnání, mohla malá ráno spát o třičtvrtě hodiny dýl.

zkzkz ( 15. ledna 2014 20:52 )

ninga ( 15. ledna 2014 20:33 )

maso, toaleťák, dámské hygienické potřeby, lyže, kola Favorit, auta, byty, cihly, cement, sanitární keramika (a ta barevná tuplem), čočka, salátové brambory fronta se stála na knihy, do kina, na zájezdy, na lepší oblečení, boty, sportovní potřeby, prakticky na všechno z dovozu

zkzkz ( 15. ledna 2014 20:27 )

Zobrazit celou diskusi