Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Fotografie ze tří metrů: Medvědi očima Pavla Záhorce

Autor: Václav Suchan - 
14. ledna 2014
06:12

Fotograf Pavel Záhorec (58) pořídil během svého pobytu na Aljašce překrásné snímky medvědů hnědých. Pěkně zblízka. Podobně nafotil i rozzuřené gorily v Gabonu.

Fotografování se věnuje od 15 let. Postupně odhalil všechny taje a fígle analogových snímků. Většinu volného času trávil ve fotokomoře, filmové svitky, zvětšovák, vývojka a ustalovač se staly jeho vášní.
Když se oženil,  focení šlo na čas stranou. S nástupem digitálu ho to ale zase chytilo.  Zaměřil se hlavně na zachycení atmosféry krajiny, především Českého středohoří. Za své snímky získal několik ocenění v odborných časopisech.

Na cesty!

S jednou z cen byla spojena i poměrně vysoká finanční prémie. V té chvíli ho napadlo, že by mohl peníze využít na cestu za fotografickými zážitky.
„A tak začala před pěti lety nová etapa v mém životě amatérského fotografa,“ řekl Nedělnímu Blesku Pavel Záhorec. Podnikatel z Bíliny je přesvědčen, že fotí, jak sám říká obstojně hlavně proto, že se tím nemusí živit.
První jeho cesta vedla do JAR, následovaly fotovýpravy na Galapágy, do Tanzanie, Botswany, Keni či na Aljašku.  Snímky divokých zvířat plné akce a emocí mu dávají za pravdu.

V roce 2015 pojede Pavel Záhorec za zvířaty na Falklandy.Na Aljašku vyrazil Pavel Záhorec fotit hlavně medvědy hnědé (grizzly).  Narazil na ně na pobřeží a u vodopádů Brooks Falls, kde lovili lososy. Nepotřeboval žádný velký objektiv, protože se pohyboval přímo mezi nimi, často jen tři metry od nich.  „Člověk nesmí dělat prudké pohyby a musí o sobě nechat vědět. Jednou mi zatrnulo, když ke mně šli na lesní cestě medvědi z obou stran. Nahlas jsem jim říkal: Medvědi, jděte pryč! A oni šli,“ vzpomíná s úsměvem fotograf.

naidka ( 14. ledna 2014 10:58 )

Pěkné fotky. Medvouši jsou zlatí !

Zobrazit celou diskusi