Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

JAR: Policie podezřívá další tři osoby z "aktivit" řízených Krejčířem

Autor: ČTK, lvi - 
13. ledna 2014
11:36

Jihoafrický soud dnes odložil na 20. ledna projednávání případu dvou mužů a ženy, zatčených minulý týden kvůli údajně chystané vraždě dvou vyšetřovatelů, kteří se věnují aktivitám uprchlého českého podnikatele Radovana Krejčíře. Ten je v JAR nyní ve vazbě. Informovali o tom dnes na Twitteru jihoafričtí novináři, kteří záležitost sledují.

Podezřelí byli nedávno zatčeni poté, co jihoafrický soud definitivně odmítl Krejčířovu žádost o propuštění na kauci. Soud se obává, že podnikatel obviňovaný z únosu a z přípravy vraždy by mohl ovlivňovat svědky a uprchnout ze země.

Podle policie měli dva muži ve věku 32 a 33 let a 23letá žena za úkol zlikvidovat policejního vyšetřovatele Krejčířovy kauzy Nkosanu "Zabijáka" Ximbu a také soukromého detektiva Paula O'Sullivana, který se sledováním Krejčírových aktivit v JAR věnuje dlouhodobě.

Jedním ze zatčených je dlouhodobě hledaný podezřelý z únosu a pokusu o vraždu ve stejném případu, kvůli kterému je Krejčíř ve vazbě.

Zatčení těchto lidí může údajně představovat zásadní průlom, který má dovést tažení proti Krejčířovi do zdárného konce.

V Česku pravomocně odsouzený podnikatel byl v JAR zatčen naposledy v prosinci spolu se třemi Jihoafričany. Vyšetřovatelé je viní, že unesli a mučili bratra údajného Krejčířova drogového kurýra, který měl do Austrálie dopravit 25 kilogramů pervitinu v hodnotě 24 milionů randů (48 milionů Kč). Kurýr i s drogami ale zmizel a podnikatel ho prý chtěl přes jeho bratra vypátrat. Krejčíř všechna obvinění odmítá.

Krejčíř žije v JAR od roku 2007. Přesunul se tam ze Seychel, kam utekl o dva roky dříve před policejním vyšetřováním v Česku. V Jižní Africe, kde ho média spojují s řadou zločinů, požádal o azyl, což komplikuje českou žádost o jeho vydání. Až do vyřešení azylového řízení totiž nemůže být kvůli uprchlickému statusu deportován. Ve vlasti byl mezitím pravomocně odsouzen k 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik.

tenzmrtodvedle ( 13. ledna 2014 12:06 )

"Z "aktivit" " ?? Haha,to sedi. Ten Krejcir,to je opravdu aktivista. P.S. Krejcir na hrad!

salto ( 13. ledna 2014 12:03 )

Vypadá to, že se smyčka stahuje. Aby nakonec Krejčíř nežadonil o vydání do ČR (těch 10,5 roku v ČR by byla proti JAR asi brnkačka). Už tam hochu zůstaň

Zobrazit celou diskusi