Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ty vole, Rusnok na pohřbu! Šaron zemřel po 8 letech v komatu

Autor: ČTK, simao - 
13. ledna 2014
10:02

Delegace z 18 zemí dnes dorazily na pohřeb izraelského expremiéra Ariela Šarona, který zemřel po osmi letech v kómatu. Z Česka přiletěl i "hříšník" z posledního rozloučení s Nelsonem Mandelou - premiér Jiří "ty vole" Rusnok, navíc v doprovodu s ministrem obrany Pickem.

Arielu Šaronovi, velikánovi izraelské politiky, bylo 85 let. Dlouhých osm let však byl po mozkové mrtvici v kómatu. O víkendu pak zemřel. Za přísných bezpečnostních opatření a také samozřejmě účasti řady zahraničních delegací pak dnes v Jeruzalémě odstartovalo poslední rozloučení.

Rusnok za trest?

Jako první promluvil na Šaronově pohřbu izraelský prezident Šimon Peres. Jeho slovům přihlížela i česká delegace - premiér Rusnok a ministr obrany Vlastimil Picek. Jako by tuhle účast dostali za trest... "Ty vole. Já se úplně třepu, abych tam nemusel jet," je přitom známá hláška z Rusnokova rozhovoru právě s Pickem před pohřbem významného politika z JAR Nelsona Mandely. Tentokrát však Rusnok letět musel.

"Buldozera" pohřbí vedle jeho manželky

"Ariel Šaron bránil a chránil naši zemi jako lev," prohlásil o zesnulém expremiérovi Peres. "Vzpomínky na tebe navždy zůstanou v našich myslích," dodal současný premiér Netanjahu, který se přivítal se Šaronovou rodinou. A Šarona označil za jednoho z největších vojenských velitelů, které kdy Izrael měl. Zároveň však přiznal, že s "buldozerem" Šaronem, kterému se též přezdívalo "jestřáb", občas nesouhlasil.

Po pietním aktu v izraelském parlamentu pak armádní konvoj dopraví rakev na ranč Šaronovy rodiny v jihozápadním Izraeli se zastávkou na pahorku Latrun nedaleko Jeruzaléma, kde se uskuteční vojenský obřad. Následně bude zesnulý premiér pohřben vedle své manželky Lily.

Kvůli obavám, že by mohli extremisté obřad narušit, však dohlíží na bezpečnost více než 800 mužů zákona a dalších dobrovolníků. "Doufám, že žádný šílenec v Gaze si neřekne: Jsou tam všichni, tak s nimi skoncuji," citoval list The Jerusalem Post nejmenovaný zdroj blízký Šaronově rodině.

zkzkz ( 13. ledna 2014 22:14 )

honza51 ( 13. ledna 2014 20:23 )

Jen tak by mě zajímalo, co by vlastně ti naši pisálci chtěli . Když Rusnok nejel do Afriky, BYLO ZLE, teď když JEL do Izraele, tak si z něj ddělají pr.del zase . Co je tohle, (novináři), za "lidský odpad? Chce se mi z nich zvracet.

bezodkladne ( 13. ledna 2014 18:32 )

japos22:No... Zeman je i s hůlkou ve Varech (13. 01. 2014 15:41) reagovat ......tak si to užijte,zas tak moc ho nikam zvát nebudou

wimr.tka ( 13. ledna 2014 17:27 )

Sám seš nick pračů.ráku vobecnej a že máš v tom Chánovským chlívě sajrajt ,to u neslovanskejch Rómáků nepřekvapuje.

ruudazvostravy ( 13. ledna 2014 17:19 )

Laso,bejby,každey Žit musý mýt f sinagóze na makovycy napařenou jarmulku,ale jynáč mu může koukat třeba vohon s poklopce,to ye taková vočekávaná lybůstka.

Zobrazit celou diskusi