Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zlaté glóby: Filmový trhák Špinavý trik dostal tři sošky!

Autor: ČTK, lvi - 
13. ledna 2014
07:54

Kriminální film Špinavý trik dostal v noci na dnešek tři Zlaté glóby, zatímco snímek z otrokářské éry 12 let v řetězech byl oceněn jako nejlepší drama. Oba filmy byly nominovány v sedmi kategoriích, ale žádný snímek cenám nakonec jasně nedominoval cenám, které obvykle naznačují i oscarové favority.

Zvláštností Zlatých globů je, že herecké ceny a ocenění pro nejlepší film se udělují ve dvou kategoriích - pro muzikál či komedii a pro drama. Špinavý trik tak získal cenu za nejlepší komedii a muzikál, stejně jako pro herečku v hlavní i vedlejší úloze - pro Amy Adamsovou, respektive pro Jennifer Lawrenceovu. Mezi herci v kategorii mujzikál či komedie převzal Zlatý globus Leonardo DiCaprio, který hrál hlavní roli prohnilého makléře ve filmu z finančnického prostředí Vlk z Wall Street.

Špinavý trik, který natočil režisér David O. Russell, se inspiroval jedním z největších korupčních skandálů v USA ze 70. let. Snímek 12 let v řetězech režiséra Steva McQueena vyhlášený za nejlepší filmové drama roku se odehrává v USA v první polovině 19. století před občanskou válkou a před zrušením otroctví.

Zlatý globus pro nejlepší herečku v dramatu dostala Australanka Cate Blanchettová za úlohu v tragikomedii Woodyho Allena Jasmíniny slzy. V této kategorii dostal cenu za výkon v hlavní roli získal Matthew McConaughey, který hrál ve filmu Klub poslední naděje.

Mexický režisér Alfonso Cuarón dostal Zlatý globus pro nejlepšího režiséra za vesmírný snímek Gravitace. Nejlepší scénář napsal podle hlasujících Spike Jonze za futuristickou romanci Her (Ona), kterou i režíroval.

Ocenění U2 jako pocta pro Mandelu

Nejlepším zahraničním filmem je italský snímek Velká nádhera. Úspěchu se dočkala i irská rocková kapela U2, která dostala cenu za nejlepší filmovou píseň za skladbu Ordinary Love ze snímku Mandela: Long Walk to Freedom (Mandela: Dlouhá cesta ke svobodě).

Celkem 85 členů Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu uděluje ceny v celkem 25 filmových i televizních kategoriích. Nejlepším dramatickým televizním seriálem tak byl vyhlášen Perníkový táta, nejlepším televizním filmem Liberace! Za výkon v tomto filmu si cenu pro nejlepšího herce v televizním filmu či minisérii odnesl Michael Douglas.

Již 71. ročník vyhlašování cen moderovali v hotelu Beverly Hilton podruhé herečky Tina Feyová a Amy Poehlerová. Ceremoniál přitáhl množství hvězd, které jsou v hledišti, případně Zlaté globy předávají. Byli mezi nimi Tom Hanks, Robert Redford, Meryl Streepová, Cate Blanchettová, Julia Robertsová, Leonardo DiCaprio, Matthew McConaughey, Amy Adamsová, Reese Witherspoonová, Jennifer Lawrenceová, Bruce Dern a řada dalších.

Chyběl však herec, scénárista a režisér Woody Allen, který dostal Cenu Cecila B. DeMilla za celoživotní dílo. Cenu za něj převzala herečka a jeho někdejší partnerka Diane Keatonová.

Zlaté globy jsou považovány za důležitý ukazatel oscarových favoritů. Nominace na Oscary budou oznámeny ve čtvrtek.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi