Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vyvolení z ČNB: Singer a spol. vydělává balík, ale obědvají jen za 34 korun!

Autor: Eva Pospíšilová - 
11. ledna 2014
07:11

To se jim to oslabuje koruna! Zatímco Češi si teď budou muset připlatit snad za všechno, vyvolení z České národní banky si královsky mlaskají. Oběd v jejich jídelně je vyjde na necelých čtyřicet kaček.

Česká národní banka hospodaří se státním majetkem a její šéfové v čele s guvernérem Miroslavem Singerem (45) berou ročně několikamilionové platy. A právě oni stojí za tím, že se v České republice zvedají ceny snad úplně všeho.

Záměrně srazili hodnotu národní měny vůči euru zhruba o dvě koruny. Tím zdražily pohonné hmoty, elektronika a u potravin se čeká růst až o 8 procent.

Jenže téhle party se to dotkne zřejmě jen letmo. Už proto, že měsíčně si guvernér, dva viceguvernéři a čtyři členové bankovní rady přijdou na 300 až 375 tisíc korun. A navíc se mohou v jídelně národní banky najíst za hubičku!

„Zaměstnanec ČNB zaplatil v roce 2013 průměrně za jeden oběd přibližně 34 Kč,“ řekl v reakci na dotaz Blesku Tomáš Zimmermann z odboru komunikace ČNB s tím, že na výběr mají obvykle šest hlavních jídel. Občerstvení v kantýně je pak prý prodáváno za ceny běžné v obchodech.

Pány a dámu z bankovní rady pak nemusí zajímat, že oběd v centru Prahy přijde minimálně na stovku…

Jak ho Blesk žádal o rozhovor

Blesk chtěl  samozřejmě s Miroslavem Singerem hovořit na téma oslabení koruny. Muž, který se pyšní titulem Guvernér roku, však pyšně odmítl… Národní banka nejprve Blesk požádala o témata interview a o  „zaslání příkladů (odkazů) Vašich již uskutečněných rozhovorů s vedoucími představiteli jiných finančních nebo ekonomicky zaměřených institucí“.

Náš list bance vyhověl s tím, že běžně otiskuje rozhovory s prezidentem, ministry či třeba šéfkou energetického úřadu. Přesto z banky přišlo strohé oznámení: pan guvernér děkuje za vaši nabídku k rozhovoru, rozhodl se ji ale nevyužít…

jirka2 ( 26. ledna 2014 15:08 )

Jídlo za 34 Kč, představuje straveku za 75 Kč. Takovou možnost má většina zaměstnanců.

lalia ( 26. ledna 2014 13:43 )

Slušný odborník nemyslí jen na sebe,ale na všechny lidi.Rusnok je také pěkný ptáček,měla jsem o něm lepší mínění.Zemane nedávej mu trafiku u Singera,nezaslouží si to.

lalia ( 26. ledna 2014 13:39 )

Tak to je ta demokracie ? Každému se měří jinak ? Běžný občan bude mít vše dražší zaměstnanci ČNB si budou mlaskat na nízkých cenách a vysokých platech?Nepřipadá vám to nemorální a nespravedlivé ? Ale můžete s tím nesouhlasit,je zde demokracie,ale není vám to nic platné.Tak to jsme asi nechtěli.Kdo to tady tak zařídil ?

andrea68 ( 17. ledna 2014 14:06 )

Zase jeden "český velikán", jen mu dát do tlamy citron a snímek je dokonalý. Je zajímavé, že jakmile se u nás vyskytne další jedinec, který obyčejným lidem opět ztíží život, hned se najde v rámci "vyspělého Západu" někdo, kdo ho postaví na piedestal a vyhlásí dotyčného bambulu málem největším odborníkem v galaxii. Bylo to tak s Kraďouskem a je to i nyní se Singrem, který je údajně nejlepším guvernérem CEE regionu. Chudák šicí stroj této značky, ten se musí stydět za svého jmenovce.

mememumu ( 16. ledna 2014 15:32 )

Jak se pozná slušný odborník? Že ti jde na ruku?

Zobrazit celou diskusi