Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš potvrdil zdražení potravin: Ceny se zvednou i u hypoték! Proč a o kolik?

Podle ekonomky Markéty Šichtařové hypotéky letos plíživě porostou
Podle ekonomky Markéty Šichtařové hypotéky letos plíživě porostou  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: simao, ČTK - 
9. ledna 2014
15:28

Nejen potraviny, jak potvrdil adept na ministra financí Andrej Babiš, ale i hypotéky zdražují! Od nového roku jdou opět nahoru hypoteční sazby a to znamená jediné - více peněz z kapes zájemců o bydlení. Kolik si připlatíme? A bude zdražování pokračovat? Blesk.cz odpověděla na tuto otázku ekonomka Markéta Šichtařová.

Kandidát na ministra financí Andrej Babiš oznámil přes Blesk, že očekává zdražování potravin. A to až o osm procent. Nejen u mléka, pečiva, vajec, masa a dalších potravin se však čeká nárůst cen. Lidé si připlatí i za hypotéky. "Hypotéky v poslední době nepatrně rostou," potvrdila Blesk.cz ekonomka Markéta Šichtařová z NextFinance.

Hypotéky padly loni na dno. A teď se odráží výš!

Přímým důvodem zdražování hypoték však tentokrát není nepopulární zásah České národní banky. Její guvernér Miroslav Singer v listopadu loňského roku ohlásil změnu kurzu koruny, která nečekaně a rekordně oslabila. Momentálně se pohybuje těsně pod 27,5 Kč za euro. 

Zdražily se tak především dovážené věci. To ale na hypotéky nemá přímý vliv. "Úrokové sazby jednoduše nemohou jít níže. Plíživě a pomalu se tak budou v průběhu roku zvyšovat. Výraznější růst se dá očekávat spíše až v roce příštím," dodala Šichtařová. "Úrokové sazby byly v roce rekordně nízké a sáhly si na své historické dno," potvrdil Jan Sadil z Hypoteční banky příčinu současného zdražování.

Hypotéky se loni pohybovaly dokonce pod 3% - nejnižší úrokové sazby byly v červenci, kdy klesly na průměrnou hodnotu 2,95%. Řada lidí dosáhla i nižších úroků. Jenže sazby letos rostou. A průměrná úroková míra se pohybuje již kolem 3,1%. Návrat na nízké úroky se neočekává. Krok ČNB na to má vliv nepřímý. "Dojde-li i vlivem intervencí ČNB k růstu inflace, můžeme očekávat mírný růst sazeb," uvedl generální ředitel Sadil Právu. A již prosincová inflace byla vyšší, než samotná ČNB očekávala, uvedl dnes šéf měnové sekce z ČNB Tomáš Holub.

Češi rekordně zadlužení až po uši

I když se razantní nárůst cen hypoték nečeká, každá desetina procenta úroků navíc znamená zatížení pro rodinné rozpočty těch, kteří si budou nyní hypotéky nově sjednávat. Byť v řádu několika několika stovek. Při sjednání hypotéky na 20-30 let se pak zdražení projeví v desetitisících. Co se přesně do budoucna stane s hypotečním trhem však není snadné. "Minulý rok výrazně překročil naše očekávání a potvrdil, že přesné odhady je na začátku roku těžké predikovat," upozornil Sadil.

Za loňský rok byl přitom rekordní i objem peněz, které si lidé na hypotéku půjčili. Podle odhadů Hypoteční banky vzrostl meziročně o 28%! A to na rekordních 155 miliard korun. Dosud nejvíce peněz na hypotékách banky poskytly v roce 2007 - 143 miliard korun.

Lidé si hypotéky loni brali nejčastěji na koupi starších nemovitostí. Ve velkých městech kvůli pořízení starších bytů kategorie 2+1 nebo 1+1 velikosti do 60 metrů čtverečních, a v obcích do 50 tisíc obyvatel kupovali zájemci nejčastěji starší rodinné domky o velikosti do 120 metrů čtverečních. Výjimkou byla Praha, kde díky široké nabídce developerů převládal zájem o koupi větších, ale také podstatně dražších bytů o velikosti 3+1.

namoroman ( 10. ledna 2014 00:13 )

Tak nějak je to také!!!

moiaza ( 9. ledna 2014 23:33 )

Hyeny mají málo, málo, málo a stále málo! Už jim nestačí miliardové zisky.

sabartnok ( 9. ledna 2014 23:18 )

když spadne czk zvýší se na chvíli příjmy za exportované zboží dokud zákazníci nezačnou tlačit na ceny. Tak "neobchodnicly" se totiž chovají. výrobci je tedy začnou trochu snižovat protože musí prodat co vyrobili. Banky saturovany zdanlivym zvyšenim exportu posili CZK a chudak exporter se zas chytne za hlavu pač zrovna musel hejbat s cenama dolu. Tak to je furt.

namoroman ( 9. ledna 2014 22:17 )

Máte pravdu oba ! Je to věc pohledu, zkušeností a názoru. Detaily se lišíme i mýlíme v něčem asi všichni tři. Je to hodně relativní.

japos22 ( 9. ledna 2014 21:45 )

Mně to tak připadá, že ceskejxindl má ve firmě více jak 50 procent vstupů do výroby ze zahraničí, a proto se tak rozčiluje, a vůbec se mu nedivím - ale nechápu proč se naváží do mně, nic jsem mu neudělal - diskutovat umí málokdo

Zobrazit celou diskusi