Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ovlivňování zpráv v ČT: Pod protest se přidala i Fridrichová, práskl šéf Rady ČT

Pod protest proti ovlivňování zpravodajství České televize se podepsala také Nora Fridrichová
Pod protest proti ovlivňování zpravodajství České televize se podepsala také Nora Fridrichová  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK, simao - 
9. ledna 2014
10:16

Stěžovali si na na objektivitu zpravodajství ČT, jenže tahle akce rebelujícím pracovníkům v čele s Danielou Drtinovou nevyšla. Rada ČT jejich námitky shledala za neopodstatněné. Moderátorka Drtinová však nesouhlasí: Bylo to ukázkové zametení pod koberec, tvrdí. Mezi rebely byla i Nora Fridrichová, práskl šéf Rady ČT Milan Uhde.

Vypadalo to na další velkou revoltu v ČT. Celkem 24 redaktorů se podepsalo pod stížnost na zásahy do zpravodajství a jeho neobjektivitu. Dopis adresovaný Radě ČT však popsali pouze moderátorka Daniela Drtinová a odborář Adam Komers. Ostatní jména neuvedli, protože se obávali negativních dopadů na svou pozici a práci. Šéf Rady ČT Milan Uhde však zvěřejnil další jméno, které prostest podpořilo.

Dopis, v němž zaměstnanci například tvrdili, že šéfredaktor Mrzena zasahoval do zpravodajství ve prospěch Miloše Zemana a SPOZ, podepsala také moderátorka pořadu 168 hodin Nora Fridrichová, která žije se sportovním redaktorem Robertem Zárubou.

"Ano, podpořila jsem veřejně svým podpisem zmíněnou stížnost a kolegyni Danielu Drtinvou. Uvažovala jsem o tom už před Vánoci. Nicméně ctím takzvanou "mediální dietu", kterou si přál náš generální ředitel, a nebudu se více o situaci v ČT vyjadřovat," uvedla pro Blesk.cz Nora Fridrichová.

Generální ředitel ČT Petr Dvořák však jakoukoli neobjektivitu striktně odmítl. Slíbil audit a nechal sice sestavit nezávislou skupinu expertů, která to měla posoudit, ale ta se rozpadla. Do budoucna by se podobné stížnosti měly řešit uvnitř ČT - u editoriálního panelu. Na prošetření situace přitom tlačilo i několik občanských iniciativ.

Rada ČT v čele s předsedou Milanem Uhdem však nakonec rozhodla, že se zasahování nedělo a k porušení vyváženosti zpravodajství nedošlo. Zkrátka, nikdy nic nebylo. Usnesla se na tom prý většina radních. "Rada v podstatě došla ke stejnému závěru, ke kterému jsem došel já. Je dobře, že k tomu měla nezávislé zhodnocení dalších, co se k tomu vyjádřili," uvedl ředitel Dvořák, považující kritiku za neoprávněnou. Podobně na tom byl i moderátor Václav Moravec, který proti rebelujícím pracovníkům podepsal jakousi "antichartu" na podporu vedení zpravodajství.

Moderátorka Drtinová však s koncem kauzy nesouhlasí. "Nebyla vůle podnět skutečně prošetřit a dobrat se toho, zda k ovlivňování ve zpravodajství docházelo," myslí si. Rada prý "především ve vztahu k veřejnosti selhala a naopak pomohla ten problém zamést pod koberec."

lyznik008 ( 9. ledna 2014 18:03 )

Vůbec se nezastávám Klause i když jeho mnoho postojů v minulosti bylo dobrých (sudetští němci,bombardování Bělehradu,odmítání církev.restitucí atd.)Měřme všem stejnou mírou a pokud jde o ČT, řekl to v souvislosti s tzv.televizní stávkou v r.2001 a netroufám si tvrdit co by bylo kdyby bylo.

ahmik ( 9. ledna 2014 16:48 )

Úroveň zpravodajství ČT je hrozná a odpuzující i tím,že zde převládají drmolící Borkové,šišlající Kroužkové nebo moderátoři s jasnou vadou řeči Václavek a když na mně vycení svůj chrup Niklová,dílo zkázy je dokonáno.Potom už stačí jen jejich arogantní vyzvání VÍTEJTE místo slušného Vítám vás a kdybych neměl jinou možnost kam přepnout,vyhodil bych televizor z okna.

decathlonova-matka ( 9. ledna 2014 16:39 )

decathlonova-matka ( 9. ledna 2014 16:36 )

jenomže Klaus chtěl čt zprivatizovat do rukou někoho z ODS, aby ho nikdo nemohl kritizovat, což se mu dosazením Bobošíkové téměř povedlo

lyznik008 ( 9. ledna 2014 15:59 )

JARDA304 má naprostou pravdu.Celá ČT je neskutečný moloch kde se živí několik tisíc DARMOŠLAPŮ a my to musíme ze zákona platit.Kdysi se nepřítelem č.1 stal exprezident Klaus když prohlásil,že by to chtělo ČT zprivatizovat.Spočítejte si kolik je tam redakcí s desítkami moderátorů a zpravodajů a zjistíte,že to nelze.Koho třeba zajímá JAKOU NÁLADU mají akcie v Mauretánii nebo kdo vydrží poslouchat tu jejich hroznou češtinu,kterou na jiných TV neuslyšíte.Chtělo by to přinutit vedení k zveřejnění počtu lidí.

Zobrazit celou diskusi