Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Narozeninová party v KLDR: Poslechněte si, jak Rodman zpíval Kimovi!

Basketbalista Rodman zazpíval Kimovi k narozeninám
Basketbalista Rodman zazpíval Kimovi k narozeninám  (Autor: LiveLeak.com)
Autor: ČTK - 
9. ledna 2014
15:15

Happy birthday, bloody killer? Severokorejský diktátor Kim Čong-un slavil své narozeniny pěkně po (nenáviděném) americku. Pozval si bývalého hráče NBA Dennise Rodmana, který mu před exhibičním zápasem zazpíval. Podívejte se na video, které se konečně objevilo na internetu.

Rodman v úvodním proslovu Kimovi poděkoval za to, že usedl do hlediště, a zazpíval mu k narozeninám píseň Happy Birthday. Někdejší slavný americký basketbalista již dříve řekl, že utkání je dárkem pro Kima, jehož nazývá svým "nejlepším přítelem".

"Dennis Rodman pronesl půvabně chaotickou řeč, v níž poděkoval Kim Čong-unovi a jeho manželce za to, že přišli. Stejně tak poděkoval i ostatním hráčům, že nalezli dostatek odvahy přijet s ním (do KLDR)," uvedl turistický průvodce Simon Cockerell, který zápas v Pchjongjangu sledoval.

Podle Cockerella publikum v hledišti o zhruba čtrnáctitisícové kapacitě při Kimově příchodu povstalo a šest minut aplaudovalo. Společně s Kim Čong-unem a jeho chotí utkání zhlédli i další vysocí severokorejští činitelé.

Rodman překvapil, když se rozhodl Kimovi zazpívat píseň Happy Birthday, a postupně se prý k němu spontánně připojili i mnozí diváci. "Zpočátku to působilo dost neskutečně, ale potom se lidé přidávali... Z Rodmanovy strany to znělo velmi srdečně. Bylo to nečekané, pravděpodobně neplánované. Vypadalo to, že se Kim Čong-un usmívá, ale nezdálo se, že by to čekal," prohlásil Cockerell.

Datum narození severokorejského vůdce Kim Čon-una není oficiálně známo, obecně se ale předpokládá, že dnes slaví třicáté nebo jednatřicáté narozeniny.

Rodman zdůraznil, že je mu velkou ctí hrát v severokorejské metropoli, a událost nazval "historickou". Aby byla zdůrazněna přátelská forma utkání, postavil se americký tým Severokorejcům jen v prvním poločase, v druhé půli pak proti sobě nastoupila smíšená družstva, která byla složena z hráčů z obou stran. Podle ruské agentury ITAR-TASS v prvním poločase zvítězil severokorejský národní tým nad Američany 47:39.

Rodman označuje exhibiční zápas v komunistické Severní Koreji za "basketbalovou diplomacii", jejímž prostřednictvím chce otevřít KLDR více světu. Spojené státy jeho cestu do země, která je považována za jednu z nejméně svobodných na světě, důrazně kritizovaly.

Členové Rodmanova týmu, jehož věkový průměr se blíží padesátce, uvedli, že do KLDR přicestovali s přesvědčením, že utkání bude dobrou příležitostí navázat vztahy s lidmi z této izolované země. Některé ale znepokojily negativní reakce na jejich misi, které v médiích znějí ze Spojených států, napsala agentura AP.

"Byl to krok do neznáma," konstatoval Charles D. Smith, někdejší hráč New York Knicks. Smith řekl, že ho potěšilo, jak severokorejské diváky zápas bavil, dodal nicméně, že má z celé dvouhodinové akce rozporuplné pocity. "Nejsem vyloženě nadšený," řekl agentuře AP po zápase. K Rodmanově zpěvu se prý on ani ostatní hráči nepřidali. "Pořád Dennisovi opakujeme, že neumí zpívat. Nemá hudební sluch. Šel do toho sám," poznamenal Smith.

Od Rodmanovy cesty do KLDR se distancovalo i vedení NBA. Podle komisionáře NBA Davida Sterna zřejmě dostali bývalí hráči za zápas v KLDR dobře zaplaceno a o politických důsledcích moc nepřemýšleli.

akko ( 9. ledna 2014 17:55 )

... stakovym magorem muze narozeniny slavit jen magor...

vase1 ( 9. ledna 2014 17:18 )

Zobrazit celou diskusi