Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na dědka jsme vlítli a umlátili ho, řekl údajně vrah

Mladíkům, kteří důchodce zabili, hrozí až 20 let vězení
Mladíkům, kteří důchodce zabili, hrozí až 20 let vězení  (Autor: Blesk - Slávka Červená)
Autor: Slávka Červená - 
6. ledna 2014
17:38

Vrazi připravili brutálně o život v září 2011 Miroslava Sedláře (+77) ze Slopného na Zlínsku.  Pro nedostatek důkazů byli ale loni zproštěni viny. Rodina už nedoufala, že se dočká jejich potrestání, ale naději jim svitla právě dnes.

Po rozhodnutí vrchního soudu musel krajský soud případ znovu otevřít a dnes vypovídal svědek, který vnesl do kauzy zvrat.  Přestože v domku, kde se v září 2011 mord stal, policie našla pachové stopy Davida Šimona (22) a Slováka Maroše Straňáka (24) včetně jeho kukly, bylo to málo. Stopy nechtěně „zametla“ rodina poté, když lékařka nepoznala vraždu. Domnívala se i s příbuznými, že senior upadl ze schodů.

„Když jsem přijela, tak se všude uklízeno. Na zdi byl ještě cákanec od krve. Vlasy měl pacient slepené krví. Viděla jsem dvě rány. Nabízela jsem alternativu, že zavolám policii, ale příbuzní to odmítli,“ řekla lékařka. Muž měl na hlavě 33 ran způsobených zřejmě plynovou pistolí. Vrazi ho kopali i škrtili. Cenné poznatky řekla u soudu sousedka. Viděla jak do domu oběti vkročil v podvečer cizí muž a všimla si, že ve 23 hodin se v obýváku svítilo, což nebylo zvykem. „O půlnoci jsem slyšela bouchnout jejich dveře,“ dodala.

Naprosto zásasadní informace však sdělil vězeň, kterému byl ze zdravotních důvodů přerušen trest. Se Straňákem chodil v base na vycházky a ten se mu údajně svěřoval. Když pak doma uviděl reportáž o vraždě a plakat vdovu, tajemství svěžil svému advokátovi a včera vypovídal před soudem „Seděl za loupežné přepadení kelnotnictví a pak se dozvěděl o podezření z vraždy. Z detektoru lži se vrátil a byl na dně. Vypadalo to, že se oběsí,“ líčil svědek. „Řekl mi, že měli něco vytipovaného a zvrtlo se to. Doslova řekl  - na dědka jsem vlítli a umlátili ho plynovou pistolí. Do křoví odhodil ale kuklu a to prý byla chyba,“ pokračoval. Přiznat se údajně odmítl. Měl panickou hrůzu, že dostane doživotí.

Z domku zmizely zlaté šperky a peníze. Šperky ještě týž den přinesl do výkupny zlata David Šimon. Obchodník si ale již nevybavil, jaké byly. Straňák se měl rovněž svěřit, že ten druhý – tipař, je taky už v base. To mělo zásadní vliv na další rozhodnutí soudu. Ráno ještě „čistý“ Šimon se domů už nevrátil. Skončil v rukou policie a okamžitě putoval do vazby. Důkazní skutečnosti se nyní značně změnily a oběma mladíkům opět hrozí vysoké tresty.