Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Záhadná exploze na palestinském velvyslanectví: Co skutečně vybuchlo?

Autor: Etienne Bláha - 
7. ledna 2014
05:22

Výpovědi o novoroční explozi trezoru palestinské ambasády v Praze si stále více protiřečí. Používal se trezor nebo ne? Kde vybuchla nálož? Jak exploze zabila velvyslance Džamála M. Džamála (†56) a nic jiného nerozbila?

1. Třicet let denního používání

Palestinský ministr zahraničí po výbuchu tvrdil, že šlo o 20 let nepoužívaný zapomenutý trezor. „Není to pravda, používal se denně po 30 let. Je starý a bez důmyslné ochrany,“ vyvrátila jeho slova hned další den Džamalova dcera Rana (30).

2. Nic ohrožujícího uvnitř

Trezor se měl používat pouze na výplaty. „Při stěhování byl prázdný,“ řekla Rana. První zprávy ale mluvily o výbuchu uvnitř trezoru! Nejprve »šlo« o ochranné zařízení, pak Rana prozradila, že bomba byla nastražená z boku.

3. Kontrola při stěhování

Schránku používali jen lidé z velvyslanectví, velvyslanec ho každý den používal a hlídal. Jediná možnost na uložení bomby byla tedy při stěhování nebo po něm.

4. Hlídala ho firma i Palestinci

„U stěhování byli tři lidé. Trezor byl zavřený a pod neustálou kontrolou,“ prozradil Blesku stěhovák Martin Soušek (48). Umístění schránky si určil sám Džamál. Nebyl prostor dát na trezor bombu.

5. Nerozbily se okna ani trezor

„Exploze mu jednu ruku roztrhala, z druhé zůstaly cáry,“ popsal Džamálova zranění zdroj Blesku. Mají snad Palestinci pancířová okna? Podle velvyslancovy ženy zůstal nepoškozen i trezor, detonaci neslyšel ani nikdo z okolí.

6. 12 zbraní a samopal

Po prohlídce palestinské rezidence se spekulovalo o nálezu až 70 zbraní! „Potvrzuji 12 kusů zbraní,“ řekl v neděli policejní prezident Martin Červíček. Našly se i samopaly! Podle Palestinců byly zbraně legální.

Co to tedy vybuchlo?

Výpovědi ministra zahraničí, velvyslancovy dcery i stěhováků se zásadně rozcházejí. Nabízí se tedy otázka: Vybuchl opravdu trezor? »Nehrál« si velvyslanec s nějakou trhavinou mimo schránku? Neexplodovala nálož jinde, když v místnosti zůstala okna? A k čemu měli Palestinci tolik zbraní?

japos22 ( 7. ledna 2014 20:10 )

Celá ta hysterie kolem zbraní byla zřetelně účelová a trapná, jako většina diskutujících, kteří ani nepočkali na oficiální vyjádření

japos22 ( 7. ledna 2014 20:07 )

Vyjádřeno jasně a zřetelně a bez kazu - ozvěnou bude jen řev xenofobů

babana ( 7. ledna 2014 18:22 )

"Nešťastná událost ve smrti palestinského velvyslance pana Džamála Muhammeda Džamála v hostitelské zemi představila náš Český stát před celým světem dost výrazně v nedostatečném zajištění bezpečnosti cizích státních příslušníků..." - to má být vtip, nebo to myslíš vážně??? Jak měla ČR zajistit velvyslanci bezpečnost na jejich ambasádě, když mu řáplo v ruce buhví co??? Mají vlastní ochranku a tohle nebyl problém zajištění jeho bezpečnosti našimi orgány, tak nemel hovadiny! Proč tady útočíš celkově vůčí ČR? Že by nějaký proislámský pomatenec?

ivaklim ( 7. ledna 2014 16:31 )

Nešťastná událost ve smrti palestinského velvyslance pana Džamála Muhammeda Džamála v hostitelské zemi představila náš Český stát před celým světem dost výrazně v nedostatečném zajištění bezpečnosti cizích státních příslušníků a v absenci zachovávání slušných zvyklostí k palestinskému lidu při souvislostech s úmrtím jejich nejvyššího reprezentanta v naší zemi. S lítostí se nenachází vyjádření soustrasti z řad reprezentantů naší politiky a ohleduplný způsob vyšetřování smrtelného aktu, které se dodržují ve všech společnostech s podporou dobrých mezinárodních vztahů. Žádoucí kult úctyhodné diplomacie v zahraniční politice se neslučuje s nevhodným tónem na poukázání k přechovávání nepovolených předmětů a jednostrannou nejapností. Jinak by se mohlo spekulovat o uměle vyvolaném atentátu na ambasádu za účelem zviditelnění určitého jevu a praktické ukázky na zneužití hostitelské země k propagaci nějakého směru politiky právě spolupracujících mocenských skupin. Ochranu občanů českého státu lze nejlépe zabezpečit při neutralitě a úctyhodném zacházení se slovy při realizování zahraničně bezpečnostní politiky.

buban ( 7. ledna 2014 11:46 )

Taky to tak vidím. Teď jen si přát, aby plynatostí s podobnými následky trpělo co nejvíce plachetkářů.

Zobrazit celou diskusi