Romská holčička Jana se vydala natáčet na protiromskou demonstraci. Přítomných se nevinně ptala: Proč jste tady? Proti čemu demonstrujete? a všechno si přitom natáčela na kameru. Výsledek je teď jednou z částí série Ptáčata, již vytvořila režisérka Kamila Zlatušková jako časosběrný dokument.

Odpovědi se malé Romce povětšinou nedostalo, lidé nevěděli, co mají dítěti odpovědět, a tak ho raději ignorovali. "Já tady poslouchám projev. Chceš se mě zeptat proč? Protože je to zatím to nejrozumnější, co jsem v poslední době slyšela," odpovídá holčičce starší žena.

"Oni nejsou neonecisté. Jsou to normální lidé," shrnula později v dokumentu Jana svůj pohled.

Tématem, na něž je první díl zaměřen, je právě svoboda slova. Pohled na ni svýma očima zprostředkují romské děti, jež se natáčení účastnily.

Kamila Zlatušková odstartovala projekt před několika lety. Dozvěděla se o případu jedné základní školy, kdy byly na základě petice rodičů děti z komplikovaných sociálních poměrů přeřazeny do jedné třídy a tím izolovány od ostatních.

První série Ptáčat měla úspěch, roku 2011 byla nominována na prestižní cenu Civis Media Prize jako vůbec první pořad v historii České televize.