Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Guvernér ČNB: Za rekordní oslabení koruny dostal prestižní titul!

Guvernér ČNB Singer s balíkem peněz na koláži Atea a na archivní fotografii s Václavem Klausem
Guvernér ČNB Singer s balíkem peněz na koláži Atea a na archivní fotografii s Václavem Klausem  (Autor: Ateo.cz, ČTK)
Autor: ČTK, simao - 
3. ledna 2014
16:55

Šéf České národní banky Miroslav Singer se stal kontroverzní osobností závěru loňského roku. Příkazem ČNB k umělému snížení kurzu koruny, kvůli kterému je teď řada věcí dražších. Tenhle krok přitom vyvolal rozporné reakce. Narazil na mnoho odpůrců, ale i několik zastánců. Guvernéru Singerovi však nijak nebránil v tom, získat prestižní titul od zahraničního měsíčníku The Banker.

Šéf ČNB Singer se může těšit z prestižního ocenění. Po měsíčníku The Banker dostal titul Guvernér centrální banky v Evropě pro rok 2014. Navzdory tomu, že Singer stojí za umělým snížením kurzu koruny, která klesla před Vánocemi na 27.62 Kč za euro. Tedy na úroveň, na které nebyla už roky.

Tenhle zásah ČNB přitom politiky i veřejnost rozdělil. Rozhodnutí zkritizovala řada ekonomů, podnikatelů a také prezident Miloš Zeman i jeho předchůdce Václav Klaus. Podpořil jej premiér v demisi Jiří Rusnok, ráda je i řada českých exportérů.

Již druhý titul pro bankéře Singera

O titulu pro Singera pak rozhodla redakce měsíčníku společně s odbornou porotou, vytvořenou ekonomy a bankéři. The Banker je přitom již druhým odborným zahraničním magazínem, který v poslední době Singera ocenil. V říjnu 2013 získal Singer titul Guvernér centrální banky ve střední a východní Evropě od časopisu Emerging Markets.

ČNB však své intervence zahájila 7. listopadu, kdy oslabila korunu z 25.80 Kč za euro na více jak 27 korun za euro. A to prý především kvůli hrozbě deflace. Podle guvernéra Singera je pak současné ocenění potvrzením toho, že kroky, které ČNB činí, jsou adekvátní reakcí na situaci české ekonomiky.

zadnice ( 4. ledna 2014 15:38 )

Sígr a neobyčejně velký čů.rá,k z ČNB! Zemane odvolat ho!!!

horstfuxteleshop ( 4. ledna 2014 13:01 )

ještě je tu jedna možnost a sice že je to Kalousek, ten taky udělal lidem to nejhorší, zločinec!

rudyptak48 ( 3. ledna 2014 22:54 )

Už jsme si mohli zvyknout, že čert se-re na jednu hromadu. Bohatí budou bohatší a chudí ještě chudší. Náš stát nepodporuje rodinu, nepodporuje pracovitost a čestnost. Náš stát straní tunelářům a podvodníkům. Náš stát rozhazuje nesmyslné peníze na sociální dávky cikánům. Někteří z nich si žijí lépe a bezstarostněji než poctivá majoritní většina. Pak se nedivme, že to s našim státem jde a i v budoucnu půjde z kopce.

Petrolin ( 3. ledna 2014 22:35 )

Česko líheń špičkových ekonomů.Kromě nejlepšího ministra financí střední Evropy a okolí pana Kalouska máme rovněž nejlepšího bankéře regionu.Na výsledcích naší ekonomiky je to zřejmé.

dyskrymynaclja ( 3. ledna 2014 22:15 )

Já si chtěl koupit lcd telku,dnes mi tu vyhlídnutou zdražili o 10%,tak si ji strčte do perdele,nenažranci,budu čučet na tu starou,která není až tak špatná.

Zobrazit celou diskusi