Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Na palestinské ambasádě našli 70 zbraní: Stačily by pro malou jednotku

Autor: ČTK, ljš - 
2. ledna 2014
15:43

Nejen výbušnina, která neměla na velvyslanectví co dělat, ale i 70 zbraní, kterými by se dala vyzbrojit desetičlenná jednotka - palestinská ambasáda si zjevně s diplomatickými úmluvami a českými zákony hlavu nelámala. Jejímu velvyslanci Džamálu Muhammadu Džamálovi se to zřejmě stalo osudným.

Podle zdroje časopisu Respekt nezemřel Džamál na následky výbuchu zařízení na ochranu obsahu trezoru, ale přímo bomby, kterou v něm přechovával. Proč tam byla a komu byla určena zatím není jasné, jisté je pouze, že tam neměla co dělat.

Nelegálního původu jsou i zbraně, které dnes kriminalisté našli v objektu budoucí palestinské ambasády. Podle dostupných informací se jedná o samopaly a další zbraně, které neprošly českou evidencí. Údajně měly upilovaná výrobní čísla. "Policie je dále zkoumá," řekl šéf pražské policie Martin Vondrášek. Počet zbraní ani jejich druh nechtěl upřesnit. Televize Nova navíc přišla s informací, že jeden ze zaměstnanců ambasády se chtěl po výbuchu ke kufrům, v nichž byly zbraně skladovány, dostat a označit je nálepkou diplomatické pošty.

Policisté našli podle Vondráška při vyšetřování středečního výbuchu trezoru, který nepřežil velvyslanec Džamál Muhammad Džamál, řadu stop. "Pokud se ptáte, zda to byly i zbraně, pak říkám, že ano," uvedl šéf policie.

Terorismus?

Policie ale podle mluvčí pražských policistů Andrey Zoulové prověřuje středeční výbuch jako usmrcení z nedbalosti a nedovolené ozbrojování. Vyloučila úmysl usmrtit konkrétní osobu.

Už také byla dokončena pitva Džamálova těla, která odhalila, že příčinou velvyslancova úmrtí byl úrazový krvácivý šok.

Expertiza

Kriminalistický ústav dnes začal zkoumat trezor a látku, která vybuchla v objektu budoucí palestinské ambasády v Praze - Suchdole. Při neštěstí zahynul velvyslanec Džamál Muhammad Džamál. Výsledky expertiz mohou být známy v řádu dnů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mandat ( 3. ledna 2014 17:18 )

Arabaci delaji ksefty - ilegalni ksefty a v CR o tom nikdo nic nevi. Ty kseftuji s drogama i se zbranema, uz pekne dlouho.

japos22 ( 3. ledna 2014 14:08 )

To je naprosto legitimní otázka - takže ty jsi úplně mimo

japos22 ( 3. ledna 2014 14:07 )

Ty jistě nemáš ty správné informace, když nechápeš proč je Palestina chudá a zaostalá země

babana ( 3. ledna 2014 13:57 )

Islámský pošuk je v tom jejich pošuckým nebíčku, jak se tam dostal je celkem jedno.

namoroman ( 3. ledna 2014 05:42 )

Manipuluješ tak ledva Ty! Nic není vyšetřeno, vyjasněno, ale "pachatele" už jste dopadli a odsoudili. Chováte se jako hysterky... Škoda slov

Zobrazit celou diskusi