Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Zabezpečení trezorů výbušninou se používalo po válce: Dělaly to tajné služby, říká expert

Autor: ČTK - 
2. ledna 2014
13:16

Zabezpečení trezorů výbušninou se používalo naposledy po druhé světové válce. Výbušnina, která ve středu explodovala v budoucím pražském sídle palestinského velvyslanectví, zřejmě nebyla součástí zabezpečovacího systému trezoru.

Podle Josefa Jakubíka ze společnosti Trezor servis Jihlava se zabezpečovací výbušná zařízení dávala do trezorů naposledy po druhé světové válce. "Tchán otvíral po válce stovky trezorů. Učil mě, že musím trezor pootevřít a posvítit si, jestli tam není nějaké propojení mezi dveřmi a vnitřkem," uvedl Jakubík. Pravděpodobněji podle něj mohla v trezoru na ambasádě vybuchnout výbušnina, která tam byla uskladněna a stěhováním se mohla aktivovat.

Také podle Petra Koktana ze společnosti Trezor test výbušné zařízení zřejmě nebylo součástí trezoru. "Že by byl zajišťovaný trezor tak, že se do něj dá výbušnina, to nikdo nedělal, snad jedině tajné služby. Samozřejmě to jde technicky udělat. Já jsem ale nikdy nic podobného neslyšel," dodal Koktan.

Trezor, který ve středu vybuchl v budoucím pražském sídle palestinského velvyslanectví, se běžně používal, uvedl dnes mluvčí ambasády Nabíl Fahil. Vyvrátil tak tvrzení palestinského ministra zahraničí Rijáda Málikího o tom, že tento trezor nejméně dvě desítky let nikdo neotevřel. Při výbuchu zahynul velvyslanec Džamál Muhammad Džamál.

Fahil ČTK řekl, že palestinské velvyslanectví mělo dva trezory: ten, který explodoval, a druhý, který byl léta uzavřen. Podle mluvčího tento nepoužívaný trezor policie otevřela a nic v něm nenašla.

Mluvčí uvedl, že ambasador do vybuchlého trezoru předtím běžně ukládal peníze na výplaty a denní potřeby úřadu a dokumenty. Sejf byl prý asi 25 až 30 let starý. V rozhovoru pro Český rozhlas mluvčí popřel, že by výbušnina byla součástí zabezpečovacího systému trezoru. Výbuch si nedokáže vysvětlit a nepopřel ani možnost, že šlo o úmyslný trestný čin.

Ministr Málikí uvedl, že velvyslanec se rozhodl, že údajný nepoužívaný trezor otevře. "Když tak učinil, něco se uvnitř (sejfu) stalo a vybuchlo to," citovala ministra AP.

Policie uvedla, že explozi trezoru způsobila neodborná manipulace s bezpečnostní schránkou. Podle policie mohl vybuchnout zabezpečovací systém, který byl součástí trezoru.

 

 

reggina ( 2. ledna 2014 16:16 )

ted prijedou experti, potom specialni vysetrovaci tym...za chvili tady bude pulka palestiny...

wolf66 ( 2. ledna 2014 14:57 )

Já si taky před starou schovávám olomoucký do trezoru.

babana ( 2. ledna 2014 14:15 )

A co když nevybuchl trezor, ale to, co do něj chtěl uschovat?

babana ( 2. ledna 2014 13:51 )

Kdo s čím zachází, tím také schází

japos22 ( 2. ledna 2014 13:36 )

A já jsem si pořád říkal, proč mám v trezoru plastelínu

Zobrazit celou diskusi