Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Jak slavil svět Nový rok: Zlatá Miley Cyrus i pokus o rekord

Autor: ČTK, geo - 
1. ledna 2014
09:32

Miliony lidí v Evropě a Americe slavily v noci na dnešek příchod Nového roku. Moře lidí - podle některých odhadů milion - se sešlo na mrazivém newyorském náměstí Times Square k tradičnímu odpočítávání poslední minuty do půlnoci při spouštění obří křišťálové koule.  Ukrajinci se pokusili o rekord v masovém zpívání národní hymny.

V Ney Yorku zazpívala Miley Cyrus a pár minut po půlnoci složil slib nový starosta New Yorku Bill de Blasio. "Je to tu neskutečné. Ta světla a koule, muzika, všichni lidé. Je to zábavné. Televize to nedokážou zprostředkovat, musíte tu být, abyste uvěřili," řekla agentuře AP dvacetiletá studentka Kerrie McConaghyová.

 V Berlíně se u Braniborské brány sešly statisíce lidí na obřím koncertu, který o půlnoci vyvrcholil tradičním ohňostrojem. Berlínské úřady odhadly počet návštěvníků v německé metropoli na dva miliony.  "Dav, roztažený na dva kilometry, tančil v rytmu populárních písní zpěváka Heina či techna skupiny Scooter a o půlnoci mohl obdivovat nebe ozářené ohňostrojem nad Braniborskou branou. Asi 6.000 odpálených rachejtlí jiskřilo na obloze po deset minut," vylíčila agentura AFP.

 V Londýně se před slavícími davy o půlnoci rozzářilo obří kolo London Eye. Londýňané jako první měli příležitost okusit ohňostroj, umožňující si událost vychutnat nejen zrakem a sluchem, ale i dalšími smysly. Poživatelné konfety měly banánovou příchuť, parfémované bublinky voněly po pomerančích a sníh po broskvích. V Paříži se slavilo na Elysejských polích, kde se pod dohledem asi 9.000 policistů, četníků a hasičů sešlo na 300.000 lidí. V Římě i Benátkách si tisíce lidí vyslechly silvestrovské koncerty.    

Rio se chystá na mistrovství

Více než čtvrthodinová pyrotechnická show provázela i silvestrovské veselí na pláži Copacabana v Riu de Janeiru, kde se podle místních úřadů sešlo na 2,3 milionu lidí. Dalších 40.000 turistů přihlíželo z palub vyhlídkových lodí. Ohňostroj, řízený počítačovým programem, si vyžádal 24 tun pyrotechniky a v explozích převládala modrá, zelená a žlutá, čili barvy národního týmu, který patří k favoritům nadcházejícího mistrovství světa ve fotbale.

Ukrajinci zpívali hymnu

V Kyjevě se na náměstí Nezávislosti sešlo nejméně 100.000 Ukrajinců, kteří společně zpívali státní hymnu. Kromě pokusu zapsat se do Guinnessovy knihy rekordů šlo podle agentury AP i o podporu pro integraci s Evropskou unií. Ústřední kyjevské náměstí je už déle než měsíc dějištěm masových protestů proti rozhodnutí prezidenta Viktora Janukovyče nepodepsat dohodu o přidružení k Evropské unie. Desítky tisíc Kyjevanů tak zpívaly, že "Ukrajina ještě nezhynula" i jako výraz vzdoru proti současné vládě, která se přiklonila raději k dohodě s Moskvou, než s Bruselem.

Rekord v masovém zpěvu státní hymny drží od loňského května 121.653 Indů. Zatím není zřejmé, zda tento rekord padl, anebo odolal. "Je důležité být zde s našimi lidmi," každopádně usoudil Serhij Holota, který na náměstí přišel s ženou a synem. Dění na náměstí Nezávislosti podle něj představuje i příklad pro děti, "jak žít ve svobodné občanské společnosti". "Je pěkné být zde ve všední den a je důležité být zde spolu s dalšími ve svátek," řekla AP čtyřiašedesátiletá Tamara Tivonenková.  Nový rok je na Ukrajině, podobně jako v dalších postsovětských státech, zdaleka nejoblíbenějším svátkem roku.

ssans ( 1. ledna 2014 14:19 )

Tak to by měli brečet na svých narozeninách a ne na Nový rok

Zobrazit celou diskusi