Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rusko: Za prvním útokem prý stojí vahábita Pečonkin

Autor: ČTK, lvi - 
30. prosince 2013
19:14

Za atentátem na volgogradském nádraží je podle ruských vyšetřovatelů zodpovědný údajně třiatřicetiletý Pavel Pečonkin alias Ansar Ar-Rusi. Údajně byl stoupencem vahábitů, sekty, známé přísnou interpretací islámu.

Podle ruských zpravodajských služeb se dalo jeho záměry předvídat kvůli jeho stylu života, nicméně před časem zmizel z hledáčku zpravodajců kdesi v Dagestánu, kde operoval pod krycím jménem nejčastěji.

Podle rozhlasové stanice Echo Moskvy studoval Pečonkin v povolžském městě Zelenodolsk a v nedaleké Kazani sloužil u záchranné služby. Projevoval se jako energický, pozitivně naladěný člověk. Kamarádi často Pečonkina vídali v mešitě, o islám se prý ale zpočátku zajímal jen povrchně.

Stoupenec džihádu

Od loňské zimy se jeho chování dramaticky změnilo. Souvěrce prý přesvědčoval, že je třeba vést islámskou svatou válku a šířit muslimskou víru v ruské společnosti. Informace webech, které mu podle jeho přátel "vyčistily mozek". Do mešity přestal docházet a později úplně zmizel.

K dagestánským extremistům se Pečonkin připojil údajně letos na jaře. Obdržel bojové jméno Ansar Ar-Rusi a operoval v oblasti dagestánského města Bujnaksk. Byl stoupencem vahábitů, sekty, známé přísnou interpretací islámu.

Rodiče ho opakovaně prosili, aby se z kavkazských hor vrátil domů. Letos v září prý Pečonkina v Dagestánu bezvýsledně hledali, dokonce pro něj natočili video se vzkazem. Veškeré pokusy získat syna zpět se ale minuly účinkem.

Pečonkina jako původce atentátu identifikovali vyšetřovatelé dnes ráno podle rozboru krve z utrženého prstu, na němž byla navlečena pojistka zajišťující granát proti nežádoucímu výbuchu. Totožnost atentátníka nebyla dosud stanovena přesně, podle agentury RIA Novosti se čeká na výsledek vzorků DNA Pečonkinových rodičů.

alna ( 31. prosince 2013 08:52 )

turan ( 31. prosince 2013 07:50 )

Nie je vylúčené že pracovali spolu!Jeden upútava pozornosť aby druhý mohol nerušene odpáliť nálož,nemyslím že tam tá žena bola náhodou!

anka ( 31. prosince 2013 00:56 )

nemyslim si, ze to delaji kvuli nejakemu raji....raj i peklo mame tady na zemi.....jsou plni nenavisti, nenavisti maji vymyty mozek....a mysleji si, ze delaji hrdinsky cin pro blaho jejich lidu.....

anka ( 31. prosince 2013 00:55 )

a vubec, zitra je Silvestra, tak vam preji vsechno nejlepsi do noveho roku

anka ( 31. prosince 2013 00:54 )

nojo....ale to se snazite chapat Blesk...

Zobrazit celou diskusi