Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Řekové usedají na evropský trůn. Chtějí nás naučit šetřit!

Řecká krize je pryč. Alespoň podle tamních vládních představitelů.
Řecká krize je pryč. Alespoň podle tamních vládních představitelů.  (Autor: ČTK)
Autor: lvi - 
30. prosince 2013
14:58

Evropské předsednictví má být reklamou na stát či zemi, která EU předsedá. V pravdě neortodoxně se chystají upoutat Řekové, kteří se ujmou evropské nadvlády s jedním z nejnižších předsednickým rozpočtem v historii a chtějí svým unijním kolegům ukázat, jak se poučit a – světe div se - šetřit.

Od prvního ledna navíc transparentně a nekompromisně. Rozpočet v celkové výši 50 millionů eur je jen první vlaštovkou, která vyletí vstříc jaru nad Akropolí.

Za úsporami stojí podle prohlášení řecké vlády ještě několik jednoduchých opatření. Řecko například zamezí zbytečně mnoha cestám do různých měst, kde by se konaly konference a setkání představitelů EU. Místo toho se všechna tato setkání, kterých má být zhruba 140, budou konat pouze v Aténách. 

Řecko také nebude platit výdaje na cestu a stravování stovek diplomatů. Uhradí jen nutné výdaje ministrů zahraniční členských zemí a jednomu člověku z doprovodu. 

Šály nebudou a práce také ne

Oproti jiným zemím si chce navíc Řecko vystačit s poměrně malým pracovním týmem, který bude mít organizaci předsednictví na starosti. Vznikne pouhých devět pracovních míst, dalších 19 lidí se dočasně přesune z jiných pozic na pomoc při předsednictví.

Řecko předpokládá, že v souvislosti s vedením Rady EU přijede do země okolo 14 tisíc hostů. Dopravu oficiálních hostů zajistí sponzorované vozy. 

Podle řeckého ministra zahraničí Evangelose Venizelose je pro Řeky určující ukázat, že krize skončila. Cesta nižších viditelných výdajů je podle něj jasným a nepopiratelným důkazem. Poslední, ale o to úsměvnější restrikcí, je proto storno objednávky asi 150 šálů pro zahraniční hosty, v rámci slavnostního ceremoniálu k předsednictví. Podle Venizelose byli zbytečně drahé. 

hyundaista ( 31. prosince 2013 09:54 )

Tvoji hloupost vyléčí až krematorium

hyundaista ( 31. prosince 2013 09:53 )

Jo s dotacema uměl Rath dobře zatočit ! Jemu podobným EU nahrává nejvíc a pak nás líný jižanský národ učí hospodařit

hyundaista ( 31. prosince 2013 09:50 )

A pitomci co vyrostli v komunismu dál píšou své výblitky

japos22 ( 30. prosince 2013 22:05 )

Plesk jen provokuje

angrybear ( 30. prosince 2013 20:53 )

ŘEKOVÉ,ŠETŘIT,COŽE????

Zobrazit celou diskusi