Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Už ani práska: Čína zakázala úředníkům kouřit na veřejnosti!

V Číně si již úředníci na veřejnosti nesmějí zapálit na veřejnosti.
V Číně si již úředníci na veřejnosti nesmějí zapálit na veřejnosti.  (Autor: profimedia.cz - ilustrace)
Autor: shp - 
30. prosince 2013
10:19

Tvrdý režim, tvrdé zákazy! Komunistická Čína zakázala svým oficiálním činitelům kouření na veřejnosti a veřejné nabízení cigaret. Mají tak jít příkladem zbytku země, která má nejvíc kuřáků na světě.

Podle jejích informací napříště nebudou smět vládní úředníci kouřit ve školách, v nemocnicích, na sportovištích, v prostředcích hromadné dopravy a také na všech místech, kde je kouření zakázáno. Nebudou mít dovoleno kouřit nebo nabízet cigarety druhým při výkonu oficiálních povinností.

Zakázáno je také nakupovat cigarety z veřejných fondů a v úřadech komunistické strany či vlády nebudou smět být prodávány tabákové výrobky ani vystaveny reklamy na ně. Tato pravidla byla všem činitelům rozeslána v novém oběžníku, který vydal ústřední výbor strany a vláda, upřesnila Nová Čína.

V Číně neexistuje zákon zakazující kouření ve vnitřních veřejných prostorách. Vláda se ale několikrát pokusila kouření zakázat alespoň někde. V roce 2011 ministerstvo zdravotnictví zakázalo kouření na takových místech, jako jsou hotely a restaurace, ale toto pravidlo není nijak přísně prosazováno.

V Číně, která má asi 1,34 miliardy obyvatel, je více než 300 milionů kuřáků. Kouření bylo v zemi v posledních letech označováno za příčinu úmrtí zhruba 1,4 milionu lidí ročně a představuje jednu z největších zdravotních hrozeb, jakým podle statistik Číňané čelí.

santini ( 30. prosince 2013 13:06 )

Přesně tak,kec nad kecy.Tvrdý režim,tvrdé zákazy?Lepší tenhle zákaz,než u nás režim,který povoluje krást mocným.Tam by se jim už palice válely v prachu.Ještě zapomněl Bleskáč dodat něco o porušování lidských práv.Tady se po nástupištích člověk brodí k vlaku ve vajglech mezi cedulema o zákazu kouření na perónech.Čímdál větší cinty.

rescarot ( 30. prosince 2013 11:06 )

Opravdu povedený titulek hodný Plesku: V Číně si již úředníci na veřejnosti nesmějí zapálit na veřejnosti. A co třeba na veřejnosti, tam kouřit smí?? Jinak omluvte moji neznalost, ale jak se v Číně pozná úředník když není v práci??

Zobrazit celou diskusi