Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Útok atentátnice si vyžádal desítky mrtvých: Masakr na nádraží!

Autor: ČTK, pom, shp - 
29. prosince 2013
11:10

V ruském Volgogradu vládne děs a panika! Po explozi následoval křik, zděšení, po ulici tekla krev... Na místním nádraží kolem tři čtvrtě na deset našeho času došlo k smrtícímu výbuchu. Mrtvých je nejméně osmnáct lidí. Úřady uvedly, že explozi má na svědomí sebevražedná atentátnice, zatím se k útoku nikdo nepřihlásil.

Při výbuchu na železničním nádraží ve Volgogradu na jihu Ruska dnes zemřelo nejméně osmáct lidí, dalších čtyřicet je zraněných. Podle ruských úřadů šlo o další sebevražednou atentátnici, k útoku se však zatím nikdo nepřihlásil. Zranění utrpělo 34 lidí. Osm z nich, včetně devítileté dívky, je v kritickém stavu.

V budově pak začalo hořet a stoupal z ní kouř, hasiči už ale požár zlikvidovali. Uvnitř odbavovací haly leží podle svědků obrovské množství sutin a rozbitého skla. Provoz na železnici byl ale přerušen jen částečně a nádražím dál projíždějí dálkové spoje.

Trhavina explodovala u vchodu

V okolí železničního uzlu v milionovém Volgogradu výbuch způsobil paniku, budovu nádraží policie evakuovala, na místo se sjelo množství vozů záchranné služby a hasičů. Podle dosavadních zjištění vyšetřovatelů trhavina explodovala u jednoho ze vchodů do nádražní budovy, poblíž detektoru kovů.

Některé zdroje ale hovoří o explozi v prvním patře budovy. Ze záznamu bezpečnostní kamery, který zveřejnila stanice Russia Today, je patrné jen to, že výbuch byl velice silný.

Video Kamery zachytily výbuch přímo na nádraží! - Reuters
Video se připravuje ...

Lidé křičeli o pomoc!

"Slyšeli jsme zezadu hlasitou ránu, viděli jasný záblesk a pak už jsme leželi na podlaze," popsala očitá svědkyně moment výbuchu pro agenturu ITAR-TASS. "Lidi leželi na zemi, křičeli a prosili o pomoc," řekl televizní stanici Rossija 24 další ze svědků.

Čin vyšetřuje ruský Národní protiteroristický výbor, který je součástí tajné Federální bezpečnostní služby. Rusko se léta potýká s povstáním na severním Kavkaze, kde boj vedou zejména islámští radikálové, kteří čas od času udeří i v hloubi Ruska. Toto pozadí měl i říjnový útok ve Volgogradu, který spáchala atentátnice z Dagestánu.

Video Sebevražedný atentát na nádraží zabil desítky lidí - Reuters
Video se připravuje ...

Byl to právě Volgograd, kde letos k říjnu došlo k teroristickému útoku. Sebevražedná atentátnice z Dagestánu se odpálila v autoubusu. O život tenkrát přišlo šest lidí, 37 bylo zraněno.

franta15 ( 29. prosince 2013 18:58 )

A proč Husáka, další takový plantala! Za toho jsme se měli nejlíp v posledních letech. Teď už to bude pořád jenom horší. Budeme platit i za vzduch a za to, že chodíme po chodnících. Všechno je rozkradené, soudy zprofanované, starší lidi otrávení by nejradši ani nežili. Kdo propadl Kalouskovým exekutorům, tak pro toho život skončil.

franta15 ( 29. prosince 2013 18:55 )

A proč za Topolánka, ty chytráku. Všechno má na svědomí Kalousek. Dnešní problémy má na svědomí právě Kalousek. Ten ožebračil nás všechny a bude trvat roky, než se z jeho diletanstí naše republika a my všichni vzpamatujeme. Ten nás vhodil o 20 roků zpátky, hlavně důchodce, osamělé maminky s dětmi a všechny chudé lidi. Pro toho jako plebs neexistujeme. A nakonec to odnesla ODS, jejíž trapný premiér byl právě na tohoto grázla slabý. Měl ho dávno nechat zavřít a vyhodit z vlády a parlamentu.

zabibol ( 29. prosince 2013 18:41 )

Myslel jste Husáka. Ne? Ten kolaboroval s ruskými okupanty.

zabibol ( 29. prosince 2013 18:40 )

Rusko dostává zpět co začalo. Totální zničení a masakry v Grozném, vraždění nevinných civilistů. Putin si muslimy chtěl koupit vybudováním nového Grozného. Jak se mu to daří, vidíme. Ruská armáda? Do r. 2015 většinově muslimská. Denně 200 nových případů AIDS v Rusku. Co dodat.

babana ( 29. prosince 2013 15:21 )

Zobrazit celou diskusi