Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Počasí o Vánocích: Bez sněhu, až 9°C a na Moravě silný vichr!

23. prosinec v Praze a v Londýně: Zatimco Češi si užívají nezvykle teplé zimy, Angličanky při vánočních nákupech potrápil silný vítr. Žene se však i do Česka
23. prosinec v Praze a v Londýně: Zatimco Češi si užívají nezvykle teplé zimy, Angličanky při vánočních nákupech potrápil silný vítr. Žene se však i do Česka  (Autor: ČTK, Reuters)
Autor: simao, ČTK - 
23. prosince 2013
14:31

Na bílé Vánoce si definitivně musíme nechat zajít chuť. Pokud se tedy nechystáte strávit svátky v nějakých klimaticky chladnějších podmínkách - třeba na rakouských či italských sjezdovkách. Česko totiž zasáhla teplý vzduch ze západu a meteorologové teploty odhadují až na 9°C. Vedle toho však vydali i varování - na Moravě a ve Slezsku bude foukat velmi silný vítr, dosahující na hřebenech rychlosti 125 kilometrů v hodině!

"Polojasno až oblačno. Na Moravě a Českomoravské vrchovině zataženo nízkou oblačností nebo mlhy, ráno i mrznoucí. Jinde nízká oblačnost a mlhy jen místy. Ojediněle mrholení, ráno i mrznoucí," tak vypadá předpověď  ČHMÚ na Štědrý den. Bílé Vánoce? Ani omylem. Teploty také nebudou zrovna dvakrát zimní. 4 až 8 °C, při nízké oblačnosti nebo mlze kolem 2 °C.

Ve středu 25.12. se na první svátek vánoční ještě více zatáhne, přeháňky se však opět od západu Čech čekají jen dešťové. Bude zataženo až oblačno, polojasno jen ojediněle. Nejvyšší denní teploty však ještě o stupínek poposkočí - na 5 až 9 °C, na jihovýchodě Moravy dokonce až 12 °C, stojí v předpovědi meteorologů z ČHMÚ.

Předpověď na čtvrtek 26.12. se od té středeční příliš neliší. Má být i nadále zataženo až oblačno, od západu pak s deštěm, později v Čechách nad 700 m, na Moravě a ve Slezsku nad 1000 m srážky smíšené. Nejvyšší denní teploty 3 až 7 °C. Noční teploty pak pod nulu začnou klesat až na konci týdne, kdy by se mohly vedle smíšených přeháněk objevit na horách i přeháňky sněhové.

Varování před vichrem

Meteorologové však na vánoční svátky vydali i jedno varování - na severní a východní Moravě a ve Slezsku bude o Vánocích foukat vichr, na Vysočině hrozí až do úterního poledne námraza. V oblasti Jeseníků a Beskyd přitom bude vichr dosahovat od poloh nad 600 metrů nad mořem 75 až 110 kilometrů v hodině, na hřebenech pak kolem 125 kilometrů v hodině. 

Meteorologové doporučují, aby lidé kvůli silnému větru zajistili okna a dveře a odstranili nebo upevnili volně uložené předměty jako květináče, zahradní nábytek nebo plechy. Pozor by si měli dávat při řízení, větrné poryvy mohou způsobit, že auto bude neovladatelné. Lidé by se také neměli vydávat pokud možno na túry, a to především na hřebeny hor.

russoo ( 23. prosince 2013 18:44 )

To budou po zimě zase vlekaři natahovat ruce... státe pomoz, málo jsme vydělaly... Už to tu jednou bylo před pár lety

Zobrazit celou diskusi