Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Chudoba v Česku: Luďka o Štědrém dnu čeká jen čočka!

Autor: Slávka Červená - 
23. prosince 2013
05:37

Odpojili mu plyn, o Štědrém večeru bude bez ryby i salátu. Nemá na ně. Luděk Sedláček (47) z Tučap na Kroměřížsku se ocitl v zoufalé finanční situaci a neví kudy kam. O pomoc se obrátil na Blesk.

Vyrůstal jako jedináček a již nemá nikoho. „Pracoval jsem 17 let v Agrostavu, ale před 10 lety mě propustili. Občas jsem někde vypomáhal, ale teď nemohu nic sehnat. Šestý rok jsem v částečném invalidním důchodu. Mám psychické problémy a těžší práci nemohu dělat,“ konstatoval. Letos prodal pole, vzal si ještě půjčku a v létě koupil starý domek.

Půjčku splácí. Měsíčně 5600 Kč z důchodu, který mu dělá 6450 Kč. „I kdybych chtěl, nemám z čeho platit energie. Kdybych je i částečně hradil, umřel bych hladem. Plyn mi už odpojili, dlužím tři tisíce a za elektřinu asi tisícovku. Nejhorší je, že do konce prosince mám doplatit bývalému majiteli domu 24 tisíc,“ řekl a ukázal směnku. „Moc by mi pomohlo, kdyby se našel někdo, kdo by mě zaměstnal. Nechtěl bych se stát bezdomovcem. Dělal bych vrátného, v družstvu, něco montoval,“ prosí prostřednictvím Blesku.

Vánoce u něj budou smutné. O samotě, bez kapra a salátu. „Na rybu ani brambory nemám. Uvařím si jen čočkovou polévku,“ konstatoval.

Měsíční příjmy a výdaje

Příjmy

Invalidní částečný důchod 6450 Kč

Výdaje

Měsíční splátky půjčky 5600 Kč

SIPO 1700 Kč

Celkem 7300 Kč

Chybí mu na jídlo 850 Kč

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

enriko ( 23. prosince 2013 16:04 )

e.44: souhlasím s tebou

e.44 ( 23. prosince 2013 12:41 )

Mýlíš se. Kořenem věci je lidská hloupost a před tou lidi nikdo neochrání. Co asi tak myslíš, že by se stalo, kdyby stát neadekvátním zásahem přinutil oficiální poskytovatele půjček, úvěrů a pod. k preciznímu ověřování toho, jestli bude dotyčný schopný splácet? Já to vidím v živých barvách. Dalo by to vznik skutečné lichvářské mafii. Oni by totiž ti odmítnutí pitomci nedostali rozum, oni by zůstali pitomí dál a když by nedostali půjčku u legálního peněžního ústavu, tak by šli jinam, třeba i k lichváři kterému by museli vrátit dvojnásobek, a hezky v termínu, pěkně krátkym a jestli ne, tak zlámaný nohy... Za blbost se zkrátka platí a kdyby to bylo jak ty si představuješ, tak by se za ní platilo podstatně dráž než teď.

moiaza ( 23. prosince 2013 12:22 )

Zde, v této zemi, poctivou práci nezbohatnete. Tak nebrečte a začněte podvádět, korumpovat, loupit, lhát, ale ve velkém. Nejlépe v miliardách. Za ty se pak nesedí v base. Zavírají za "drobné"!

bersimalinecka ( 23. prosince 2013 12:16 )

i tak

allblacks ( 23. prosince 2013 12:13 )

Lepsi nez to tupe a bezduche obzerstvi, kteremu se ti tzv. sporadani obcane ve velke vetsine venuji. Lezet u pohadek a rvat do sebe zradlo. To jsou vanoce! To jsou oslavy!!

Zobrazit celou diskusi