Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vánoční stromeček parazitů domeček: A peklo pro alergiky

Autor: štš, geok - 
22. prosince 2013
05:00

Vánoce jsou doslova za dveřmi; dnes je zlatá neděle a Štědrý den už pozítří. V mnoha domácnostech už se strojí vánoční stromečky. Vnímáme ho jako symbol sváteční atmosféry. Jenže vánoční stromek je zároveň semeništěm špíny a parazitů! Tušili jste vůbec, že se v něm ukrývá na 25 tisíc vší, molů, roztočů a pavouků?!

Důvod je podle odborníků z univerzity v norském Bergenu zřejmý: Paraziti v zimě hibernují, jenže když je společně se stromkem přinesete do vyhřátého obýváku, probudí se v domnění, že přišlo jaro. „Během několika dní sice obvykle umírají, ale alergičtí jedinci můžou i poté mít u stromků například dýchací problémy,“ prohlásil profesor Bjarte Jordal.

„Než strom vyhodíte, schválně ho někdy zkuste vyklepat na bílé plátno. Budete nemile překvapeni, parazitů v něm najdete. A to ještě většina není viditelná pouhým okem,“ dodal.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zabibol ( 23. prosince 2013 10:23 )

Hlavně když z něho nevypadne děda mráz.

latu ( 22. prosince 2013 07:57 )

Pokud se stromek vejde do sprchového koutu, či do vany, je dobré jej osprchovat. Samozřejmě studenou vodou. Pak nechat tak půl dne na stejném místě okapat. Jeden by ani nevěřil, kolik špíny a svinstva odtéká do odpadu.

Zobrazit celou diskusi