Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Šokující fotografie z divadla, kde se zřítil strop: Zázrak, že zraněných není víc

Autor: ljš - 
20. prosince 2013
14:23

Hasiči, kteří zasahovali v londýnském divadle Apollo, kde se během představení na diváky zřítil strop, jsou přesvědčeni, že je zázrak, že raněných na místě nebylo víc. To dokazují i fotografie přímo z místa katastrofy, které kolují na sociálních sítích.

Podle BBC bylo zraněno celkem 79 lidí, v momentě zřícení bylo ale v sále 720 diváků. "Myslím, že je zázrak, že nebylo zraněno víc lidí. Za 19 let, co jsem ve službě, jsem nic podobného neviděl. Je to důkaz spolehlivosti celého záchranného systému, včetně hasičů, všech, kteří dokázali ty lidi dostat ven tak rychle," řekl Nick Harding, jeden z hasičů, kteří na místě  zasahovali.

Na diváky během večerního představení náhle spadla velká část ozdobné omítky ze stropu známé historické budovy v centru britské metropole. Některé zprávy podle televizní stanice BBC hovoří o tom, že krátce před neštěstím se do prasklin ve stropě dostala voda. "Omítka spadla ve 21:15  na horní balkony, první balkony a na místa u jeviště," řekl mluvčí hasičů Graham Ellis. V sále bylo 720 diváků.

Návštěvníci představení uvedli, že během první části inscenace náhle slyšeli hlasité praskání. Mnozí se nejdřív domnívali, že jde o součást představení. Pak ale začaly padat části stropu. Policie byla na místo nejprve přivolána hlášením, že se zhroutila střecha. Okamžitě přijely i sanitky a hasičské vozy. Divadlo bylo evakuováno a jeho okolí policie uzavřela. Asi hodinu po incidentu hasiči oznámili, že z trosek vyprostili všechny lidi.

Ranění

Mnozí zranění byli zjevně otřeseni, vrávorali, krváceli, nicméně většina z nich byla podle zdravotníků schopna z divadla odejít. Bezprostředně po neštěstí záchranáři zabavili tři autobusy, aby mohli dopravit zraněné do nemocnic, kde podle BBC bylo ošetřeno 58 lidí. Sedm z nich bylo zasaženo vážně, ale způsobená zranění podle lékařů neohrožují jejich životy. Všichni herci podle ředitele divadla vyvázli nezraněni.

"Nejprve jsme si mysleli, že jde o součást představení. Pak jsem dostal ránu do hlavy," řekl jeden z diváků Martin Bostock televizi Sky News. "Vypukl naprostý chaos. Bylo to strašlivé," dodal. Podle diváka Chrise Edwardse, jehož syn a těhotná snacha utrpěli zranění a jsou v nemocnici, je velké štěstí, že nikdo v divadle nezahynul.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi