Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Po čistkách přišla zloba: KLDR zděsilo upálení Kima! Diktátora navštívil Rodman

Autor: simao, ČTK - 
20. prosince 2013
11:29

Komunistická Severní Korea opět budí rozruch. Po popravě strýce diktátora Kim Čong-una a pošlapání jeho pověsti (byl to prý zrádce, narkoman a sukničkář, tvrdí oficiální agentury KLDR) se však nyní sama rozčiluje kvůli demonstraci v Jižní Koreji. Tam totiž spálili Kimovu podobiznu. Severokorejci to považují za nejvyšší urážku a hrozí útokem. V době, kdy je opět na návštěvě v KLDR potetovaný basketbalista z USA Dennis Rodman.

Napětí na Korejském poloostrově opět zhoustlo. Zapříčinila se o to nejprve poprava strýce diktátora Kima - vlivného Čang Song-tcheka. Prý to byl zrádce, stojící v čele kontrarevoluční frakce, narkoman a sukničkář, hájí popravu severokorejské listy. Jenže byl to právě Čang, kdo pomáhal Kimovi s ustálením moci poté, co se ve třiceti letech dostal Kim k vládě. A se svou manželkou Kim Kjong-hi byli mladému vůdci mentory.

KLDR hrozí útokem za upáleného Kima

Čangova poprava v KLDR však vyvolala otázky ohledně mocenského boje a existence možných frakcí v nejvyšších řadách komunistického režimu. Ten je přitom i nadále v zahraničí kritizován. V Jižní Korei opět uspořádali akci aktivisté, kteří kritizovali autoritářskou vládu Severu a porušování lidských práv v KLDR. Někteří z demonstrantů pak spálili Kimovu fotografii. Severní Korea však tento čin odsoudila jako "nejvyšší urážku" a pohrozila dokonce útokem. Výhrůžku odeslal severokorejský výbor národní obrany ve čtvrtek faxem. "Poslali jsme odpověď slibující tvrdou reakci na jakoukoliv provokaci," uvedl mluvčí jihokorejského ministerstva obrany Kim Min-Seok. Není to však poprvé, kdy byl Kim svými odpůrci upálen.

Kimova teta se léčila v zahraničí

Nejasný nyní zůstává osud ovdovělé Kimovy tety. Mluví se o její nemoci - minulý měsíc prý pobývala mimo KLDR a v blíže neupřesněné zahraniční zemi se léčila kvůli srdečním problémům. "Pokud je mi známo, Kim Kjong-hi se léčila v zahraničí a minulý měsíc se vrátila do Severní Koreje," potvrdil agentuře Jonhap nejmenovaný diplomatický zdroj v Pekingu. Kimova teta chyběla tento týden i při úterní vzpomínkové slavnosti při příležitosti druhého výročí smrti Kim Čong-ila.

Za Kimem opět přijel extravagantní "zrádce" Rodman

Do Severní Koreje se přitom opět vypravil na pětidenní pobyt i slavný americký basketbalista Dennis Rodman (52). S diktátorem Kimem ho pojí přátelství, své cesty do KLDR nazývá basketbalovou diplomacií, s politikou prá nemá nic společného. Od návštěvy výstředního sportovce neodradila ani hutná atmosféra čistek. "Ať už udělal jeho strýc cokoli, ať udělal v Severní Koreji kdokoli cokoli, já nad tím nemám žádnou kontrolu. Jedu tam jenom kvůli basketbalu a také se trochu pobavit," konstatoval. 

Americké ministerstvo zahraničí se od Rodmanovy cesty ihned distancovalo. "Dennis Rodman nereprezentuje při své cestě do KLDR americkou vládu," zdůraznila mluvčí americké diplomacie Marie Harf. "Co se týče Severní Koreje, musíme se soustředit na skutečně důležité věci... na brutalitu severokorejského režimu," dodala.

 

japos22 ( 20. prosince 2013 20:53 )

Na tebe taky mířily jaderky ty trdlo - pro spravedlivý Američany jsi byl jen smradlavý komouš Ale ten Kim je klasický dement

zabibol ( 20. prosince 2013 17:51 )

Takoví jsme taky byli, když nám vládli kolaborantští komunisti a Sovětský svaz. Taky jsme chtěli ubránit hladový socialismus za pomocí jaderných zbraní.

19.3.1977 ( 20. prosince 2013 13:23 )

to je snad jedinej diktator na svete ,,,praseci hlava

namoroman ( 20. prosince 2013 12:30 )

Takhle se psalo o nás "na Západě" před 25ti lety

rumovapalice ( 20. prosince 2013 12:17 )

vrrrr haf haf

Zobrazit celou diskusi