Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Revoluční vynález z USA: Tohle triko nezašpiníte!

Převratný vynález z USA. Už nikdy více skvrny na oblečení.
Převratný vynález z USA. Už nikdy více skvrny na oblečení.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: kat, štš - 
20. prosince 2013
06:20

Známe to asi všichni – stačí chvilka nepozornosti a... Na triku máme vzorník dnešního jídelníčku. Tomu může být brzy konec! Americký student Aamir Patel (20) vynalezl tričko, které odolá veškerým skrvnám!

Všechny tekutiny po něm totiž stečou – ať už to bude kečup, cola, pivo, inkoust nebo třeba červené víno. A není to žádná magie – jen moderní technologie.

Jak to funguje?

Vlákna trika jsou obalena ve hmotě jménem silika (podle ní se tričko i jmenuje – Silic), což je jedna z forem oxidu křemičitého. Jedná se o tak mikroskopické částečky, že nijak nedráždí kůži a nošení trička je velmi pohodlné. V okamžiku, kdy na materiál nalijete jakoukoli tekutinu, do látky se nevsákne a steče. „Molekuly kapaliny neproniknou tkaninou, protože tomu brání mikroskopické vrstvy vzduchu medzi tekutinou a látkou,“ prozradil Patel, který při konstrukci využil znalostí v oboru nanotechnologie.

Neprat! Nežehlit!

Zázračné triko vyžaduje speciální péči – nesmí se bělit, žehlit ani sušit v sušičce a do praní se nesmí přidávat změkčovač. Revoluční novinka by se na celosvětový trh měla dostat již v květnu a stát má zhruba 900 korun.

Na video se můžete podívat zde:

 

mikade ( 20. prosince 2013 07:35 )

co na to řeknou výrobci praček a žehliček?

Zobrazit celou diskusi