Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Vyznání Havlovy vdovy: Láska je věčná! K hrobu přišli i Zeman a Rusnok

Autor: simao, ČTK - 
18. prosince 2013
16:36

Na vinohradský hřbitov dnes dorazila zavzpomínat na Václava řada lidí. Chybět nemohla ani současná hlava státu - prezident Miloš Zeman zapálil na Havlově hrobu svíčku a prozradil, co si nejčastěji vybaví v souvislosti s Havlem. A také sem položil věnec. Hned vedle toho se stuhou "Láska je věčná" od Dagmar Havlové.  

Dva roky dnes uplynuly od smrti Václava Havla. Zemřel v neděli 18. prosince 2011 v 9:46. "K večeru se mi zdálo, že Vašek špatně dýchá a že mu dost buší srdce. Přeměřila jsem mu parametry, CRP a kyslíkovou saturaci a volala to lékařům. Ti řekli, že výsledky jsou lepší než v červnu, ať se neznepokojuju," vzpomíná na poslední večer s Havlem vdova Dagmar v Lidových novinách. "Na přímou otázku, jak mu je, mi odpovídal, že tak nějak divně...," dodává smutně. Svému milému dnes přitom vzkázala: "Láska je věčná". Alespoň to stojí na věnci, který leží na Havlově hrobu.

Uctít památku exprezidenta Havla přitom dnes vyrazila k jeho hrobu řada lidí. Včetně prezidenta Zemana. Toho na hřbitov dovezla černá prezidentská limuzína a Zeman se při chůzi opíral o hůlku, která je mementem jeho nedávného nočního zranění kolene a léčení na zámečku v Lánech. Zemanův věnec pro Havla se stuhami "Miloš Zeman" a "Prezident" tak nesl šéf hradního protokolu Jindřich Forejt.

Na co Zeman vzpomíná nejčastěji?

Zeman u hrobu zapálil svíčku a pochvaloval si vzájemnou spolupráci s Havlem, která prý byla založena na argumentech a diskusi, a proto byla cenná a zajímavá. Na dotaz, na co si v souvislosti s Václavem Havlem současný prezident nejčastěji vzpomene, odpověděl Zeman diplomaticky: "Nejvíc si připomínám vystoupení na Letenské pláni v listopadu 89." K Havlovu hrobu dorazil i premiér Jiří Rusnok, zatímco řada dalších lidí se vydala zapálit svíčku k Havlově chalupě na Hrádečku na Trutnovsku.

davejpozor ( 19. prosince 2013 15:03 )

To je Hurvinek?

davejpozor ( 19. prosince 2013 15:02 )

Nenapakovala. Jenom dostala zpatky to, co vlastnila nakolik generaci a komousi to rozkradli a pak zplundrovali.

davejpozor ( 19. prosince 2013 15:00 )

nevin, proc jste vymazali moji poznamku, ze Havel byl prece president. A to co se vali na Hrade ted je jeste horsi.

pelagie ( 19. prosince 2013 09:21 )

Bodejš bys měl problém , když se vaše rodina napakovala

pelagie ( 19. prosince 2013 09:20 )

Fotka číslo 2 je fakt povedená, on se neumí už ani fotit....

Zobrazit celou diskusi