Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Tančící dům v Praze: Prodáno! Který boháč jej koupil za 360 milionů korun?

Tančící dům za bílého dne a v noci během pražského festivalu Signal
Tančící dům za bílého dne a v noci během pražského festivalu Signal  (Autor: Foto Blesk - Alexandr Malachovský, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
17. prosince 2013
13:26

V minulosti budil řadu debat, jedno je však jisté. Tančící dům v Praze na Rašínově nábřeží, jedna z nejvýznamnějších českých staveb 90. let, má nového majitele. Prodán byl za 360 milionů. Kdo se stal movitým kupcem?

Dosavadním majitelem Tančícího domu byla společnost CBRE Global Investors, která se však rozhodla k jeho prodeji a zůstane v něm pravděpodobně jako nájemce. Unikátní památku od ní získala Pražská správa nemovitostí - tu přitom vlastní realitní magnát Václav Skala. Muž s trvalým bydlištěm v Monaku, který se svou společností vydělává miliardy. Cenu dnes zveřejnila společnost Jones Lang LaSalle, která prodej zprostředkovávala.

Desítka zájemců: Vyhrál boháč Skala

O stavbu přitom mělo zájem zhruba deset investorů včetně developerské skupiny Central Group. Ta za ni údajně nabídla deset milionů eur. "Proces prodeje Tančícího domu, tedy jedné z nejvíce ikonických budov střední Evropy, dost možná Evropy celé, potvrzuje fakt, že budovy s výjimečnou architekturou vždy vzbudí výjimečný zájem investorů," okomentoval velký zájem Stuart Jordan z investičního oddělení zprostředkující společnosti.

Radovat se však nyní může bývalý bankéř Václav Skala, který byl v letech 1990 až 1996 předsedou představenstva Bankovního domu Skala. Ten ale zkrachoval - přesto, že v roce 1997 tehdejší ministr financí Ivan Pilip vyčíslil podporu Skalově bance na 3,18 miliardy korun. Kromě toho Skala na začátku 90. let spoluzakládal později vytunelovaný fond Trend, z nějž zmizela více než miliarda korun. V ČR nyní Skala, který před revolucí žil několik let v německém Stuttgartu, aby se na privatizační léta vrátil do vlasti, vlastní v současnosti hned několik realitních společností.

Tančící dům v Praze má nového majitele. Tene jej koupil za 360 milionů korun Tančící dům v Praze má nového majitele. Tene jej koupil za 360 milionů korun | ČTK

Tančící dům alias Ginger a Fred

Samotná historie Tančícího domu je také pěkně pestrá. Tahle devítipatrová budova vyvolala vášně poté, co zaplnila prostor po vybombardovaném historickém domě. Tvar získala díky inspiraci slavným tanečním párem Fred Astair - Ginger Rogers. A navrhli ho architekti Milinić a Gehry. Díky tvaru budovy je každé patro jiné. O interiéry se postarala britská architekta českého původu Eva Jiřičná. Využitelná plocha je 2965 metrů čtverečních kancelářských prostor na šesti podlažích, restaurace o ploše 679 metrů čtverečních v nejvyšším patře a konferenční středisko (400 metrů čtverečních) v přízemí a suterénu.

jana999 ( 17. prosince 2013 16:34 )

fuj nejošklivější stavba Evropy

annakarenina ( 17. prosince 2013 15:18 )

V Cechach jsou moralni zabrany asi tabu.

evita5555 ( 17. prosince 2013 14:05 )

Takže nikto nemal morálne zábrany predať čokoľvek v čecchách tomuto zlodejovi.

Zobrazit celou diskusi