Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

KLDR si připomíná vůdce Kim Čong-ila: Po čistce a popravách přijde hrozba světu?

Autor: simao, ČTK - 
17. prosince 2013
08:53

Dnes to jsou přesně dva roky od smrti vůdce Kim Čong-ila. KLDR se tohle výročí chystá oslavit pompézně. A to přitom v době, kdy země řeší nebývalé čistky Kimova syna Kim Čong-una. Ten na popraviště poslal dokonce svého strýce! Který mu přitom pomáhal s ustálením moci po smrti diktátora Kim Čong-ila.

Kim Ir-sen, Kim Čng-il, Kim Čong-un. To je chronologie diktátorů komunistické Severní Korei. U moci je momentálně poslední jmenovaný. Jeho otec Kim Čong-il přitom zemřel na rozsáhlý srdeční infarkt přesně před dvěma lety, 17. prosince 2011. Tohle výročí je přitom třeba si pořádně připomenout.

A tak jsou strana i lid KLDR v pohotovosti. V Pchjongjangu se chystá velká vojenská přehlídka, očekávají se opět rozsáhlé manévry. K soše zesnulého vůdce byl přineseny věnce a květiny, ale co dál? Podobná výročí bývají na severu Korejského poloostrova slaveny také různými "provokacemi", demonstracemi moci a okázalými vzkazy světu. Spekuluje se i o dalších jaderných testech.

KLDR přitom v poslední době řeší také nebývalé čistky - diktátor Kim se potatil a rázně zasáhl proti údajné opozici. Tvořil ji přitom jeho strýc, manžel sestry Kim Čong-ila. Nedbaje na příbuzenské svazky, poslal mladý Kim svého strýce na popraviště za velezradu! Prý stál v čele "kontrarevoluční frakce". Navzdory tomu, že po smrti Kim Čong-ila pomáhal mladému, teprve třicetiletému Kimovi s ustálením moci.

Co bude se sestrou Kim Čong-ila?

Otázkou nyní je, co bude s tetou mladého Kima - osud Kim Kjong-hi (67), mladší sestry Kim Čong-ila, nyní provází řada spekulací. Byla přitom jmenována do výboru, který organizuje pohřeb vysoce postaveného člena vládnoucí Korejské strany práce a dnes by se měla objevit po boku vrcholných státních představitelů během pietních akcí. Kimově tetě by tak persekuce bezprostředně hrozit neměla. Podle některých zpráv má však zdravotní obtíže. Dle agentury AP přitom mohla dát sama souhlas k sesazení manžela z funkcí, avšak nikoli k popravě. Kim a Čang se vzali v roce 1972, ale v minulých letech už manželství nefungovalo. Jejich jediná dcera dle jihokorejských médií spáchala za studií v Paříži v roce 2006 sebevraždu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

santamonica ( 17. prosince 2013 20:49 )

kdy ti leti letadlo? nezapomen si kartacek na zuby. pry je tam o ne nouze

zabibol ( 17. prosince 2013 20:47 )

Určitě u voleb dostane 99,99 procent. Jak měli i u nás komunističtí darebáci.

mortis69 ( 17. prosince 2013 14:50 )

Vůbec bych to nehrotil.Běžný obchod,má dáti-dal a ignorovat nějaký zrozby,nebo vydírání.Žádná potravinová pomoc a další rádoby ušlechtilý gesta.Ať si sami pochcípaj hlady v tom svým rudým ráji

andreslawicky ( 17. prosince 2013 13:38 )

KLDR staví nádherný zimní areál bude tam nádherně žádné fronty služby 100% všude jen úsměv lidí žádné tupé hlavy co vám budou šlapat na lyže

namoroman ( 17. prosince 2013 11:20 )

Chtělo by to nějakou hysterickou reakci Je tady někdo????

Zobrazit celou diskusi