Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Po nás potopa: Ministr životního prostředí na poslední chvíli chystá nákup 130 nových aut!

Tomáš Podivínský chystá na poslední chvíli nákup 130 vozů.
Tomáš Podivínský chystá na poslední chvíli nákup 130 vozů.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: lvi - 
16. prosince 2013
07:35

Přestože budoucí koalice hlásí slovy miliardáře Andreje Babiše „brutální šetření“, současná vládní garnitura se zřejmě chystá ještě rychle zbývající peníze v rezortech „rozfofrovat“. Například ministr životního prostředí Tomáš Podivínský (KDU-ČSL) hodlá ještě do konce roku schválit nákup kolem 130 nových aut do vozového parku jeho rezortu.

Přestože je Podivínský v demisi, o nákupu aut může ještě ze svého mandátu rozhodnout. V návrhu nákupu stojí, že 130 až 135 aut pořízených na leasing by mělo úředníkům sloužit maximálně pět let. Aktuálně  na ministerstvu spolehlivě jezdí i vozy, které jsou dvakrát tak staré.

Zmíněný krok ministra Podivínského naráží na vlnu kritiky nejen v rámci budoucího koaličního kabinetu, ale i na samotném ministerstvu. "Nelíbí se mi to, protože to bude zbytečně drahé," uvedl pro server idnes.cz vedoucí pracovník resortu, který nechtěl kvůli obavě o místo zveřejnit své jméno.

Podle zástupců ministerstva je ale obměna vozového parku více než na pořadu dne právě nyní.

"Důvodem obměny je zastarávání vozového parku. Kalkulovány jsou varianty od pěti do deseti let životnosti," řekl serveru mluvčí ministerstva Matyáš Vitík. Podle něj je záměr teprve ve stadiu "vypracovávání analýz", výběrové řízení ještě nebylo vypsáno.

"Obměna autoparku není vázána na konkrétní vedení ministerstva, ale souvisí s potřebami resortu," zdůraznil Vitík.

Drahá údržba?

Diskuzi vyvolává i záměr ministra Podivínského obstarávat údržbu zmíněných nových vozidel externí firmou. Podle kritiků se ale právě tímto krokem náklady na provoz aut opět zvýší. Doposud měli vše na starosti samotní řidiči ministerstva.

"Služby poskytované leasingovou společností v rámci full servisu by přispěly k vyšší bezpečnosti zaměstnanců," uvedl pro server naopak mluvčí ministerstva, podle něhož by se neměli řidiči o povinných přestávkách mezi řízením věnovat opravám, ale spíš odpočinku.

75pedro ( 17. prosince 2013 01:01 )

ty jsi tak strašně srandovní postavička, to se nevidí ani ve filmech. Jistě si doma takhle povídáte od malička s maminkou a tatínkem- samé "vole, úchyle, zamindrákovanej hlupáku" Ani jednu nadávku jsem nepoužil, nadává vždy jen ten, kdo je v koncích. Měli by ti dát BAN, protože jsi zjevně diskusi neunesla, a pliveš kolem sebe jedovaté sliny. S tvoji povahou s tebou vydrží opravdu leda ty.... koně...

e.44 ( 17. prosince 2013 00:52 )

To víš že chci. Sem ale mail nepiš. Tady by se ho chyt nějakej úchyl, třeba ten zamindrákovanej hlupák pedro, a otravoval by tě. Napiš mi na 2541984@seznam.cz To je moje "splachovací" adresa. Já ti pak odepíšu z běžně používanýho mailu.

martind ( 17. prosince 2013 00:45 )

Také rád pokecám ale ne tady. Už posledně jsem ti chtěl napsat emailovou adresu jenže jsi zmizela. Jestli tedy chceš....?

e.44 ( 17. prosince 2013 00:42 )

To víš, ono je důležitý o čem a hlavně s kým si píšeš. Dneska jsem dostala nečekaně pár zakázek na příští rok, hlavně z kraje, tak jsem musela předělat plán a spočítat kolik budu muset přibrat externistů a vždycky když jsem si chtěla vyčistit hlavu, tak jsem vlezla na diskusi a zrovna jsem tu kápla na vola Ale s tebou bych chtěla vážně pokecat, hlavně o koních a o tom jak to dopadlo s tvým stádem.

martind ( 17. prosince 2013 00:34 )

Nepleteš Moc pěkně jsme si tenkrát popovídali, tedy jestli se psaní na diskuzi dá říkat povídání.... Já tě hned nepoznal. Tenkrát jsi se vyjadřovala uhlazeněji ....

Zobrazit celou diskusi