Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Čína dobyla Měsíc! Jejich první modul přistál na povrchu bez problémů

Nefritový králík (čínsky Jü-tchu, vpravo na miniaturním modelu) bude zkoumat povrch Měsíce tři měsíce.
Nefritový králík (čínsky Jü-tchu, vpravo na miniaturním modelu) bude zkoumat povrch Měsíce tři měsíce.  (Autor: ČTK, EPA, Reuters)
Autor: ČTK, lm - 
14. prosince 2013
15:16

Čína se stala třetí velmocí po USA a Rusku, které se podařilo na povrch Měsíce dopravit svůj stroj. Ten tam bude shromažďovat vzorky a analyzovat je po tři měsíce.

Na Měsíci dnes bezpečně přistál čínský modul Čchang-e 3 s lunárním robotickým vozítkem Nefritový králík, informovala čínská státní televize. Čína se tak stala po USA a Rusku třetí zemí světa, která na Měsíc dopravila svůj stroj. Šlo o první měkké přistání na Měsíci od roku 1976, kdy tam dorazila sovětská sonda Luna 24.

Robotický rover z modulu vyjede po předpokládaném měkkém přistání v Duhové zátoce. Čínští vědci doufají, že vše proběhne bez problémů, jako celá dosavadní cesta Čchang-e 3 od startu ze Země před necelými dvěma týdny až po navedení na oběžnou dráhu kolem Měsíce před osmi dny.

Šestikolový Nefritový králík (čínsky Jü-tchu), o jehož názvu rozhodlo internetové hlasování, je vybaven mimo jiné sadou fotografických přístrojů a dvěma mechanickými rameny, s jejichž pomocí může vyvrtávat vzorky lunární půdy. Je schopen zdolat třicetistupňové stoupání a pohybovat se rychlostí 200 metrů za hodinu.

Energie získávaná prostřednictvím solárních panelů by měla vozítku vystačit alespoň k tříměsíčnímu zkoumání povrchu Měsíce.

Modul Čchang-e byl pojmenován podle mytické čínské bohyně Měsíce.

zabibol ( 16. prosince 2013 08:40 )

Soudruzi komunisti mají víc jak 50 let zpoždění. Jak typické pro rudochy.

naidka ( 15. prosince 2013 19:18 )

pomyslela jsem si, až jsem to napsala, že se toho nějaký rozbrnkaný diskutér chytne, ale že to bude namoroman ??? Ještě, že jsem nenapsala modrý paličák, tak by to mělo být správně.

namoroman ( 15. prosince 2013 18:48 )

naidko Jak to myslíš???

maxipesfik ( 15. prosince 2013 11:55 )

Raději měli dát lidem nažrat....Nějakej výzkum měsíce je k hovnu.

vasek711 ( 15. prosince 2013 10:20 )

naidko, jsi me pekne nachytala.

Zobrazit celou diskusi