Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zázračná proměna: Ženě transplantovali obličej

Autor: lvi - 
14. prosince 2013
05:44

Šestadvacetiletá Polka, jejíž tvář zničil obrovský nádor, dostala nový obličej. Lékařský tým z Gliwic tak „daroval“ pacience, které média neřeknou jinak než Joanna, nový život. Stav pacientky po zákroku je vážný, ale stabilní.

Samotná operace, trvající 23 hodin, se uskutečnila minulý víkend.

"Pacientka se cítí dobře. Její stav, jak v těchto případech bývá obvyklé, je vážný, ale stabilní a zlepšuje se tak, jak jsme předpokládali," řekl profesor Adam Maciejewski, který Joannu operoval.

Joanna trpěla velikými potížemi při žvýkání, polykání a řeči, viděla už jen na jediné oko. Lékaři doufají, že transplantace přibližně 80 procent tváře pomůže mladé ženě v obnově těchto základních funkcí, mohla by i mnohem lépe vidět.

"Joanna se cítí velice dobře, je plná optimismu," řekla pacientčina matka podle televize TVN 24.

Pacientka trpící vzácnou Recklinghausenovou chorobou, před zákrokem v Gliwicích absolvovala podle tisku 35 jiných operací.

Po vzoru průkopníka Pomahače

Maciejewski a tým lékařů z onkologické kliniky v Gliwicích provedli první transplantaci tváře v Polsku letos v květnu. Pacientem byl muž, kterému řezačka kamene doslova amputovala tvář a poškodila čelisti. Z nemocnice byl propuštěn v červenci a jeho zotavování pokračuje.

Obličejové transplantace stále ještě patří k zákrokům, které nejsou běžné. Jako jeden z prvních na světě provedl úspěšnou celkovou transplantaci obličeje český lékař Bohdan Pomahač, který žije ve Spojených státech.

bravotango ( 14. prosince 2013 16:16 )

budme radi že sme zdravi,sefajtvyserte na ty kraviny a hadky

zaviracispendlik ( 14. prosince 2013 12:08 )

konečně bude žít kvalitní život!!!! držím ji

j_dc_cv ( 14. prosince 2013 11:39 )

Holka 26 let... hrůza co musela vytrpět. Doktoři jsou machři a holce přeju, aby to dopadlo dobře.

sores ( 14. prosince 2013 11:39 )

Je to až neskutečný co dnešní medicína dokáže! O to více nechápu, že s chřipkou nebo zápalem plic si medicína neví rady a tak zemře spousta lidí hlavně ti starší! Laik by řekl banalita obyč.chřipka a zápal plic a přitom na to umírají každý rok hodně lidí.

enriko ( 14. prosince 2013 09:55 )

Njn, sám Pomahač řekl, že Evropa nemá peníze na takovou medicínu, kterou dělají špičková pracoviště v USA.

Zobrazit celou diskusi