Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Kilometrové fronty na Mandelu: Ticho a slzy za velikána!

Autor: simao, ČTK - 
12. prosince 2013
21:00

Po úterní pietní akci na stadionu v Johannesburgu bylo tělo Nelsona Mandely vystaveno v prosklené rakvi u sídla vlády JAR. I dnes tam proudily tisíce Jihoafričané, kteří se chtěli poklonit zesnulé ikoně. Vytvořily se kilometrové fronty, ve kterých při čekání na Mandelu strávili lidé dlouhé hodiny. Stálo jim to však za to.

Jihoafričané od dnešního rána opět hromadně vyráželi k rakvi s tělem zesnulého exprezidenta Nelsona Mandely, která je od středy do pátku vystavena na katafalku u sídla vlády JAR v Pretorii. V amfiterátru, který současný prezident Jacob Zuma nechal pojmenovat po světovém gigantovi, jak Mandelu tituloval při úterní pietě americký prezident Barack Obama. Od pondělí pak na tomto místě bude vztyčena Mandelova socha.

Poklonit se ikoně boje proti apartheidu a nositeli Nobelovy ceny za mír, který zemřel před týdnem ve věku 95 let, dnes přišel i kubánský prezident Raúl Castro. Dorazila již i Mandelova rodina. A především davy běžných lidí. "Bylo to velmi emocionální," svěřila se jihoafrické tiskové agentuře SAPA jedna z návštěvnic Abigail Zuma. "Viděla jsem ho a jsem šťastná, že odpočívá v pokoji," konstatovala s tím, že až teprve v tento moment se plně smířila s tím, že Mandelova smrt je realitou. "Cítím, že jsem se stala součástí historie," dodala žena.

Zatímco úterní pietu na stadionu v Johannesburgu doprovázel tanec lidí v ulicích, poslední rozloučení s Mandelou má podstatně odlišnou atsmoféru. Odehrává v absolutním tichu a někteří přítomní se pod vlivem emocí neubránili slzám, poukázala agentura SAPA. V Pretorii bude Mandelovo tělo vystaveno ještě v pátek. Následující den bude přepraveno do vesnice Qunu, kde zesnulý vyrůstal a kde v neděli bude pohřben ve shodě s tradicí svého kmene Tembu.

lennne ( 12. prosince 2013 22:25 )

Je na nej fronta jako na Lenina nebo ... na banany .

mandat ( 12. prosince 2013 22:10 )

Co to melete ? Jaky velikan ? Zloddej a vrah, bandita prvni tridy. A je na case, ze uz natahl backory. Dozil se vysokeho veku a doufam, ze se uz smazi v pekle.

cityjail ( 12. prosince 2013 21:37 )

Předčasné??? V 95 letech??? Bože už to neber

reknirmareno ( 12. prosince 2013 21:32 )

Co rict? Dalsi predcasne umrti.

Zobrazit celou diskusi