Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Podezřelá smrt Iráčana: Měla v tom prsty Velká Británie?

Jaká je role Británie v smrti Iráčana?
Jaká je role Británie v smrti Iráčana?  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK - 
11. prosince 2013
22:45

Evropský soud pro lidská práva se dnes začal zabývat úlohou, kterou mohla sehrát Velká Británie v podezřelé smrti Iráčana po jeho zatčení britskými jednotkami v Iráku v roce 2003. Soud se sídlem ve Štrasburku vydá v příštích měsících rozsudek, který bude konečný a bez možnosti odvolání.

Evropští soudci budou muset především říct, zda Londýn svým odmítnutím vyšetřovat tento případ porušil, anebo neporušil Evropskou úmluvu o lidských právech. Stížnost na Británii u soudu při Radě Evropy podal bratr oběti, který byl vysoce postaveným příslušníkem iráckého režimu Saddáma Husajna.

Iráčana Taríka Hasana britští vojáci zadrželi v jeho bytě u Basry na jihovýchodě Iráku v dubnu 2003, krátce po invazi zahraničních jednotek v čele s USA. Poté Iráčan prodělal výslech ve věznici Camp Bucca, kterou spravují Američané. Britové tvrdí, že byl po několika týdnech v květnu propuštěn, protože přestal být považován za bojovníka. U rodiny se ale neukázal a jeho tělo se našlo v září 2003 v oblasti Bagdádu. Někdo ho zabil dávkou ze samopalu.

Rodina oběti nevěří, že Tarík byl propuštěn, jak uvádí Britové. Vyzvala proto Londýn, aby vše vyšetřil. Britské justiční úřady to ale odmítly s tím, že věznice Camp Bucca v jihoirácké pouštní oblasti u hranic s Kuvajtem nespadá do jejich jurisdikce, neboť ji spravují Američané.

Londýn také odmítá tvrzení rodiny oběti, že Britové Taríka chtěli použít jako rukojmího, aby se jim vydal jeho bratr, který byl generálem v soukromé armádě Saddámovy strany Baas. Prý to britští vojáci tvrdili při jeho zatýkání.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi