Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Rumunští poslanci šokovali svět. Uzákonili si korupci!

Rumunským zákonodárcům se povedl světový "majstrštyk". Uzákonili si totiž korupci.
Rumunským zákonodárcům se povedl světový "majstrštyk". Uzákonili si totiž korupci.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: lvi, reuters, ČTK - 
11. prosince 2013
08:58

Nadáváte na stav české politiky? Nelíbí se vám pracovní nasazení našich poslanců? Tak věřte, že proti rumunským kolegům, jsou naši poslanci ještě „beránci“. Horní komora rumunského parlamentu totiž dnes odhlasovala dodatek k trestnímu zákoníku, který v korupčních případech vede k beztrestnosti poslanců, senátorů a prezidenta.

Poslanecká sněmovna, v níž má středopravá koalice pohodlnou většinu, úpravu právního předpisu odhlasovala nečekaně. Podle dodatku prezident, poslanci a senátoři nejsou již řazeni mezi státní úředníky. Právě prezident Traian Basescu ale zmíněné přijetí dodatku kritizoval a hodlá ho vetovat. Rovněž tak hodlá učinit i rumunská protikorupční prokuratura (DNA) a nejvyšší soud.

DNA v této souvislosti upozornila, že to znamená, že tyto osoby už nemohou být stíhány ani trestány za korupční jednání, včetně úplatkářství a zneužití postavení při výkonu funkce. Přitom v současné době je souzeno nebo si odpykává tresty vězení 28 členů či bývalých členů parlamentu.

Proti všem...

"Tímto dodatkem se rumunský právní řád dostal do zjevného rozporu s mezinárodními protikorupčními dohodami, které Rumunsko ratifikovalo a které upravují výslovně korupci členů zákonodárných sborů," zdůraznila v prohlášení protikorupční prokuratura. "Politici se opět stavějí nad zákon," dodala.

Nejvyšší soud sdělil, že o záměru Poslanecké sněmovny nebyl informován, ani s ním nikdo tuto věc nekonzultoval. Zdůraznil zároveň, že tato faktická beztrestnost veřejných funkcionářů je nepřípustná.

Úpravu trestního zákoníku sněmovna přitom schválila několik hodin poté, co se poslanci pokusili odhlasovat návrh zákona o udělení milosti osobám odsouzeným k trestům vězení v délce do šesti let. To by umožnilo osvobození politiků již odsouzených za korupci.

Prezident Basescu zákonodárce vyzval, aby tuto amnestii neschvalovali, protože by vážně poškodila důvěryhodnost Rumunska v Evropě. Hlasování bylo pak na neurčito odloženo.

EU na Rumuny tlačí

Brusel neustále Rumunsko pozorně sleduje a tlačí ho k zintenzivnění boje s korupcí a k reformě justice. Po dlouhé beztrestnosti rumunských politiků se několik funkcionářů v posledních letech dostalo za korupci do vězení.

Nová zpráva Evropské komise o stavu práv v této balkánské zemi se očekává začátkem příštího roku.

elssa... ( 11. prosince 2013 17:55 )

no vidíte my ji uzákoněnou nemáme, přesto je to stejný jako v Rumunsku možná i horší

123automobil ( 11. prosince 2013 14:21 )

123automobil ( 11. prosince 2013 14:19 )

123automobil ( 11. prosince 2013 14:19 )

123automobil ( 11. prosince 2013 14:19 )

Zobrazit celou diskusi