Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Miliardář Kellner vydělá 30 miliard: Prodává podíl v malém ČEZu!

Šéf fotbalové Sparty a finančník Daniel Křetínský spolu se skupinou J
Šéf fotbalové Sparty a finančník Daniel Křetínský spolu se skupinou J  (Autor: archiv Blesku)
Autor: simao, ČTK - 
9. prosince 2013
09:24

Petr Kellner má závěr roku pořádně plodný. Po nákupu operátora Telefóniky chystá pro změnu velký prodej - více než 30 miliard korun by mohl vyinkasovat za "malý ČEZ", tedy prodej akcií v Energetickém a průmyslovém holdingu (EPH).

Někdo si zkrátka umí udělat hezké Vánoce. Na veřejnost prosákla zpráva o chystaném prodeji 44,44% akcií v Energetickém a průmyslovém holdingu, které vlastní Kellnerova investiční společnosti PPF a který zahrnuje zhruba tři desítky podniků, působících v těžbě uhlí, výrobě elektřiny a tepla, distribuci tepla a plynu. Uvádí to dnešní Lidové noviny.

EPH je přitom největším dodavatelem tepla v Česku a druhým největším dodavatelem elektřiny v Česku, díky čemuž se holdingu říká "malý ČEZ". Na Slovensku je pak lídrem plynárenského odvětví, když prostřednictvím SPP pokrývá převážnou část plynárenského řetězce od přepravy a distribuce plynu až po maloobchodní prodej plynu a jeho skladování.

Hlavním manažerem společnosti je "sparťan" Křetínský

Koho našel Kellner jako movitého kupce? Zbylé akcionáře Daniela Křetínského, Patrika Tkáče a J&T. Hovoří se o částce 1,1 miliardy eur (tedy asi 30 miliard korun). Kellnerova skupina přitom do EPH vstoupila v roce 2009 za zhruba tři miliardy korun, svoji investici tedy zdesetinásobí! Transakce však zatím nebyla podepsána, aktéři o ní ale podle LN již uzavřeli dohodu.

Pokud k miliardovému obchodu skutečně dojde, společnost J&T by v EPH získal po mnoha letech většinový podíl a manažer Křetínský, známý české veřejnosti především jako šéf fotbalové Sparty, by vlastnil tzv. blokační minoritu. Křetínský přitom společnost v současné době manažersky řídí. "Žádná dohoda o této transakci není podepsána, proto nemá smysl komentovat spekulace," mlží zatím Křetínský. Tržby EPH se loni zvýšily o deset miliard na 35,75 miliardy korun. EPH loni ve svém hnědouhelném dolu Mibrag vytěžil 18,7 milionu tun uhlí, v černouhelném dole PG Silesia 0,8 milionu tun uhlí.

pepen ( 9. prosince 2013 16:17 )

To jsou ty *** skurvený zodějský !!!!Státu neodvádí daně-peníze má mimo-šmejd zodějskéj!!!!On myslí ,že nechcípne-chcípne jako každý!!!!Na žádnou nadaci nedal ani korunu!!!!***-nic jiného!!!!Kamarád Klause-to nám to tu zavařil!!!!!Zmetek!!!!Na každou svini se vaří voda-ono na ně dojde!!!!

strnad86 ( 9. prosince 2013 10:07 )

Čau, už máte vyřešený vánoční dárky? Nakupte si je přes portál www.AkceZ.cz a my Vám vrátíme peníze z každého nákupu. To samé jako 1. v ČR u pojištění, spoření, či hypoték. Stačí se zdarma a bez závazků zaregistrovat.

msml20 ( 9. prosince 2013 10:00 )

Tak pan Kelner bude mít bohatého Ježíška. No ono si nic ze svého nahrabaného majetku do nebe nevezme a bankovky budou mít cenu papíru.

Zobrazit celou diskusi